Verzorging van de moeder
Na de bevalling wordt u verzorgd en bijgestaan door de vroedvrouwen op de kraamafdeling.
De vroedvrouw die u en uw baby op de afdeling ontvangt, zorgt vaak ook voor de eerste verzorging. Zij geeft u wat meer informatie over uw verblijf. Er wordt gepolst naar relevante aandachtspunten (allergie, thuismedicatie…). U krijgt ook uitleg over de werking van de eenheid.
De vroedvrouw komt bij u langs voor een onthaalgesprek. Dit is een vraaggesprek met de bedoeling gegevens te verzamelen die nuttig zijn om uw verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. U krijgt ook uitleg over de werking van de eenheid.
Op de kraamafdeling zal men u aanmoedigen om uw persoonlijke verzorging en de voeding en verzorging van uw baby zo veel mogelijk zelf in handen te nemen. Zo zal de overgang naar thuis gemakkelijker verlopen.
Na een gewone bevalling
Na de opname op de kraamafdeling is het belangrijk kan bijkomen van de bevalling, uw bloedverlies onder controle blijft en dat u spontaan kan plassen wordt u, afhankelijk van uw toestand, gewassen of kunt u zelf een douche nemen.
Vraag hulp wanneer u na de bevalling voor het eerst uit bed komt. De vroedvrouw zal u alle uitleg geven het te verwachten bloedverlies en over de verzorging van uw perineum.
Bij zwelling van uw perineum wordt soms de eerste 24 een coldpack aangebracht. U kunt het zelfspoeltoestel gebruiken tijdens de hele duur van uw verblijf.
Wanneer u een infuus heeft, wordt dit verwijderd wanneer u goed hebt kunnen plassen, uw bloedverlies normaal is en uw baarmoeder goed samengetrokken is.
Na een keizersnede
Bij opname op de kraamafdeling proberen we samen met u om u zoveel mogelijk comfort te bieden. Als u pijn hebt, moet u dit altijd melden aan de vroedvrouw. Indien nodig krijgt u extra pijnstilling.
De dag van de operatie heeft u bedrust, u heeft u een blaassonde en infuus waardoor pijnstilling wordt gegeven. U mag bij aankomst op de kraamafdeling een lichte maaltijd nuttigen (bouillon, beschuitjes…). U draagt steunkousen en u krijgt ook bloedverdunnende injecties ter preventie van trombose. De arts bespreekt met u hoe lang u deze thuis verder moet toedienen. De vroedvrouw leert u of uw partner hoe u de injecties thuis zelf kan toedienen. Het is belangrijk dat u uw benen, voeten en tenen beweegt als u in bed ligt om uw bloedcirculatie te bevorderen.
De dag na de keizersnede helpen we u de eerste keer uit bed. Snelle mobilisatie is belangrijk voor uw genezingsproces. We helpen u opfrissen, indien dit vlot gaat, wordt uw infuus en blaassonde verwijderd. U krijgt u de nodige pijnmedicatie via de mond.
Verblijfsduur na bevalling
Als uw zwangerschap normaal verloopt, de bevalling vlot is en er geen verwikkelingen zijn na de bevalling, mag u naar huis.
Het aantal dagen in het ziekenhuis hangt af van het type bevalling en of het om een eerste of volgende kind gaat.
- Gewone bevalling:
- Eerste kind: 3 nachten
- Vanaf het tweede kind: 2 nachten
- Keizersnede: 4 nachten
De artsen en vroedvrouwen overleggen samen met u wanneer de verblijfsduur verlengd moet worden. Wilt u vroeger naar huis, dan is dit ook bespreekbaar.
Thuiskomst voorbereiden
De eerste 3 dagen na de bevalling is medische opvolging verplicht. Na uw ontslag uit het ziekenhuis wordt deze opvolging overgenomen door uw vroedvrouw in de thuiszorg of door uw huisarts.
- Maak al tijdens de zwangerschap afspraken voor thuiszorg en de controles door een vroedvrouw en uw huisarts.
- Contacteer uw huisarts of pediater voor een medisch nazicht van uw kindje op de leeftijd van 1 week.
Breng na de bevalling, vanuit het ziekenhuis, de zorgverleners in de thuiszorg op de hoogte van uw ontslagdatum.
Naar huis
Als uw zwangerschap normaal verloopt, er zich geen problemen voordoen rond de bevalling of in de kraamtijd en er is, noch voor uzelf, noch voor uw baby, een medisch bezwaar om naar huis te gaan, dan kan u thuis, in uw eigen omgeving, verder herstellen.
De dag van uw ontslag nemen we uw parameters. Als alles goed gaat, krijgt u uw ontslagpapieren van de gynaecoloog. Bij uw baby evalueren we de voeding, het gewicht en de kleur (ikv geelzucht). Gaat u naar huis op dag 2 na de bevalling dient er nog een bloedafname genomen te worden en een saturatiemeting bij de baby.
U verlaat het ziekenhuis bij voorkeur in de voormiddag. Tenzij u nog moet wachten op resultaten of onderzoeken. De vroedvrouw maakt een brief (met ev de guthrietest) voor uw vroedvrouw die de thuisbegeleiding op zich zal nemen. Deze geeft u af bij het eerste huisbezoek.
Moedermelk doneren
Elke druppel liefde telt
Wist je dat je jouw moedermelk kan schenken aan de donormelkbank?
Dankzij jouw donatie kan een pasgeboren baby een betere start krijgen in het leven. Moedermelk is vaak levensreddend voor premature baby’s die nog geen gewone voeding aankunnen.
Ontdek hoe jouw moedermelk levens kan redden.