Algemene hygiëne
Als u de volgende voorzorgsmaatregelen in acht neemt, kunt u de voedselveiligheid sterk verhogen.
- Was regelmatig uw handen met water en zeep en droog ze goed af met een schone handdoek.
- Was zeker uw handen na een toiletbezoek en voor en na het werken met rauwe producten.
- Hou rauw en bereid voedsel gescheiden. Vermijd het contact tussen rauw en bereid voedsel om kruisbesmetting te voorkomen. Ook vuil keukenmateriaal (snijplank, messen,…) en de handen kunnen voedsel besmetten.
- Hou gewassen en vuile producten of vuil materiaal gescheiden van elkaar.
- Koop zo vers mogelijke producten. Let bij het winkelen op de houdbaarheidsdatum. Kies bij verpakte producten degene met de langste houdbaarheidsdatum.
- Gebruik steeds zuiver werkmateriaal.
- Verschoon regelmatig hand- en theedoeken. Vaatdoekjes kunnen het beste elke dag verschoond worden.
- Volg de bereidings- en bewaaradviezen op levensmiddelen.
- Voorkom voedselbederf zoveel mogelijk door goed te koelen en producten kort te bewaren.
- Verhitten en garen verkleint de kans op ziekteverwekkers in het eten.
Veilige voedselbereiding
Groenten en fruit
- Was en schil groenten of fruit grondig
- Was de groenten zo veel mogelijk voor het snijden
- Laat gesneden groenten niet in water staan
- Kijk de groenten en fruit na op vreemde bestanddelen zoals stokjes, steentjes of insecten
- Verwijder bij groenten de verlepte bladeren
- Kook schoongemaakte groenten zo snel mogelijk
- Kook groenten zo kort mogelijk
Vlees en vis
- Haal vlees of vis zo kort mogelijk voor de bereiding uit de koelkast
- Ontdooi ingevroren vlees of vis altijd in de koelkast (24 uur voor het bereiden) of eventueel met de magnetron (alleen kleine stukken). Leg hiervoor het vlees of de vis in een diep bord.
- Giet het dooiwater weg.
- Zorg dat het vlees en vis door en door gaar is
Laatste aanpassing:
24 januari 2020