Eerste Vlaamse patiënten krijgen onzichtbaar gehoorimplantaat

11 juni 2019
In de zomer kregen de eerste patiënten een ‘onzichtbaar’ gehoorimplantaat. In tegenstelling tot de bestaande gehoorsystemen, wordt dat systeem volledig onder de huid geplaatst. Daardoor kunnen patiënten ook ’s nachts horen en het geeft hun meer vrijheid om bijvoorbeeld te sporten of hun beroep uit te oefenen.
Gehooronderzoek prof. dr. Nicolas Verhaert

 

 

Het nieuwe gehoorsysteem wordt volledig, inclusief microfoon en versterker, onder de huid van de schedel geplaatst. Vervolgens wordt het gekoppeld aan een geluidsomzetter in het middenoor. De implantatie is millimeterwerk. “Dit nieuwe systeem vraagt om complexe oorchirurgie”, zegt professor Nicolas Verhaert, neus-, keel- en oorarts in UZ Leuven. “Maar alle implantaties zijn zonder problemen verlopen.”

Dag en nacht horen

Het systeem is in de eerste plaats bedoeld voor mensen die geen uitwendig gehoorsysteem kunnen krijgen. “Soms kunnen mensen om medische redenen, zoals een te smalle gehoorgang of te veel oorsmeerproductie, geen gewoon gehoortoestel krijgen”, licht professor Verhaert toe. “Daarnaast zijn er ook praktische redenen. Voor mensen die bijvoorbeeld veel in het stof werken of intensief sporten is een uitwendig systeem meestal niet handig.” 

Een bijkomend voordeel is dat het systeem dag en nacht werkt, waardoor mensen bijvoorbeeld hun baby ’s nachts weer horen huilen. Dat het apparaat bovendien langs de buitenkant niet zichtbaar is, is mooi meegenomen.

Lichaamsgeluiden

Omdat de microfoon in het lichaam geïmplanteerd wordt, vangt het systeem ook lichaamsgeluiden op. Dat kan in het begin storend zijn, maar na een tijdje passen de hersenen zich aan en verdwijnen die geluiden naar de achtergrond. Een blijvend nadeel is dat dragers niet langer zomaar een MRI-scan kunnen ondergaan. 

Alleen patiënten die nog voldoende geluid kunnen verwerken, kunnen geholpen worden met het onzichtbare implantaat. Mensen met heel ernstige vormen van gehoorverlies of doofheid, komen daarom niet in aanmerking. Voor de patiënten die wel in aanmerking komen, is het systeem in België voorlopig nog niet terugbetaald. 

Soms kunnen mensen om medische redenen, zoals een te smalle gehoorgang of te veel oorsmeerproductie, geen gewoon gehoortoestel krijgen.
prof. dr. Nicolas Verhaert

Over oorchirurgie in UZ Leuven 

In UZ Leuven voert een ervaren team van oorchirurgen jaarlijks enkele honderden ingrepen uit om het gehoor te verbeteren. In een volledig nieuw gehoorcentrum op campus Gasthuisberg behandelt een multidisciplinair team matige tot zeer ernstige slechthorendheid en doofheid, zowel aangeboren als op latere leeftijd verworven. 

Steun onderzoek naar gehoorwelzijn

Gehoorproblemen hebben een grote impact op de levenskwaliteit en kunnen leiden tot angst, depressie en sociaal isolement. Mensen wachten gemiddeld zeven tot tien jaar om hulp te zoeken. Wereldwijd hebben ongeveer 466 miljoen mensen last van gehoorproblemen. In 2050 zullen dat er naar schatting 900 miljoen zijn.

Er is nog veel onderzoek nodig naar tijdig opsporen van gehoorverlies zowel bij jongeren als ouderen. Wilt u onderzoek naar gehoorwelzijn steunen? Dat kan via het mecenaat van de KU Leuven. 

Steun onderzoek naar gehoorwelzijn

Gerelateerd

Laatste aanpassing: 16 maart 2023