De modellen zijn gebaseerd op een databank van duizenden casussen van vrouwen die een gezwel op de eierstokken kregen. De checklist zorgt er niet alleen voor dat de kans op genezing bij vroegtijdige kankers gevoelig verhoogt, maar kan ook artsen snel helpen bepalen of een chirurgische ingreep al dan niet relevant is. Ondertussen zijn de IOTA-modellen, ontwikkeld in UZ Leuven en aan de KU Leuven, verspreid over de hele wereld en worden er cursussen gegeven aan artsen van Azië tot Zuid-Amerika.
Heel actueel zijn technieken als liquid biopsies, beeldvorming met magnetische resonantie en artificiële intelligentieProf. dr. Dirk Timmerman - gynaecoloog
Computeralgoritmes
Prof. dr. Dirk Timmerman, gynaecoloog in UZ Leuven en oprichter van IOTA: “Meer dan achtduizend artsen hebben ondertussen met succes een IOTA-examen afgelegd. Op het congres in Leuven zullen we de komende dagen de nieuwste wetenschappelijke inzichten op het vlak van eierstokkanker bespreken. Zo heeft het American College of Radiology bijvoorbeeld onlangs onze methodiek overgenomen. Heel actueel zijn technieken als liquid biopsies, beeldvorming met magnetische resonantie en artificiële intelligentie. Maar tot nader orde is een transvaginale en abdominale echografie nog altijd de beste manier om de verschillende stadia van eierstokkanker vast te stellen. Essentieel is dat een database van gegevens van duizenden patiënten en computeralgoritmes een correcte diagnose helpen ondersteunen. Technologie is onze grootste bondgenoot voor evidence-based geneeskunde.”