Afspraken
-
+32 16 34 68 50 - maandag en woensdag van 8 tot 16.30 uur; dinsdag, donderdag en vrijdag van 8 tot 16 uur
Anatomie
Ter hoogte van de kniekuil verandert de oppervlakkige beenslagader (arteria femoralis superficialis) van naam en wordt dan de knieslagader genoemd (arteria poplitea).
Oorzaak en risicofactoren
Het gaat om een zeldzame aandoening waarvan het precieze voorkomen nog niet bekend is. Als gevolg van een anatomische variant wordt de slagader in de kniekuil (arteria poplitea) bij elke buiging van de knie gekneusd. Dit wordt veroorzaakt door abnormale positie of uitzetting van de kuitspier die op de knieslagader drukt. Een abnormale positie van de kuitspier is aangeboren.
Het popliteaal entrapment syndroom kan ook niet aangeboren zijn wanneer de kuitspier abnormaal gaat uitzetten. Door dit herhaaldelijk microtrauma wordt de knieslagader beschadigd waardoor op termijn ofwel een vernauwing ofwel een uitzetting van de slagaderwand kan optreden.
Popliteaal entrapment syndroom komt vaker voor bij jonge personen, meestal tussen 20 en 40 jaar. De (verkregen) aandoening komt meestal voor bij mannelijke atleten: lopers, wielrenners, voetballers en sporters in het algemeen.
Symptomen
De meeste personen die deze anatomische variant hebben, ontwikkelen geen klachten.
Als er toch symptomen zijn, dan is het voornaamste kenmerk van popliteaal entrapment syndroom een krampachtige pijn of vermoeidheid in het been bij inspanning (bv. lopen of wandelen).
De pijn treedt altijd op na dezelfde inspanning en verdwijnt snel in rust. De klachten verdwijnen zodra u stopt met de inspanning (u moet hiervoor niet gaan zitten). Dat heet etalagebenen of claudicatio intermittens.
Diagnose
Bij (vermoeden van) deze aandoening voeren we volgende onderzoeken uit:
Het Doppleronderzoek met wandeltest wordt uitgevoerd als eerste diagnose en verdere opvolging. Dit gebeurt net voor of tijdens de consultatie bij vaatheelkunde en op dezelfde locatie.
De duplexscan (echo) wordt meestal uitgevoerd ter controle van popliteaal entrapment syndroom. Dit gebeurt net voor of tijdens de consultatie bij vaatheelkunde en op dezelfde locatie.
De CT angiografie of MR angiografie wordt meestal uitgevoerd om uitgebreide beeldvorming te hebben wanneer beslist wordt dat operatief ingrijpen noodzakelijk is. Dit gebeurt op een afzonderlijk moment en hiervoor zal een afspraak gemaakt worden.
Behandeling
Popliteaal entrapment syndroom wordt meestal behandeld via:
- Percutane transluminele angioplastie (PTA), eventueel met stent
- Chirurgisch vrijmaken en herstellen van de knieslagader