Kwaliteit en veiligheid

Lees wat we doen om de zorgverlening zo veilig mogelijk te maken en hoe u daarbij kunt helpen.
Volgens cijfers valt vanaf 65 jaar gemiddeld 1 op de 3 personen. Vanaf 80 zelfs 1 op 2. Maar vallen staat niet alleen in relatie tot leeftijd. Zowel tijdens een raadpleging als bij een opname in het ziekenhuis zijn er aandachtspunten om vallen te vermijden. Volgende tips kunnen u daarbij helpen.
Maak een overzicht van alle geneesmiddelen die u inneemt. Breng ze indien mogelijk in hun originele verpakking mee naar het ziekenhuis. Het is belangrijk dat uw arts op de hoogte is van de geneesmiddelen die u al neemt om gevaarlijke reacties te vermijden. Tijdens uw opname wordt alle nodige medicatie voor u voorzien.
Wie bent u? Wat is uw geboortedatum? Nee, we hebben geen last van geheugenverlies. Onze zorgverleners zullen u systematisch naar uw naam en geboortedatum vragen. Zo controleren we bij elke belangrijke stap, dat u de zorg krijgt die voor u bedoeld is. Lees meer over bedside scanning, time-out en correcte identificatie.
Een goede handhygiëne is belangrijk om de verspreiding van bacteriën tegen te gaan en infecties te voorkomen. Daarom zullen zorgverleners altijd hun handen wassen of ontsmetten. Maar ook u en uw bezoekers worden betrokken bij een goede handhygiëne: maak gebruik van de handalcohol in het ziekenhuis.
Pijn is een complex gegeven en wordt door iedere patiënt anders ervaren. UZ Leuven wil uw verblijf in het ziekenhuis zo aangenaam mogelijk maken en zet zich in om pijn zoveel mogelijk te vermijden of te bestrijden. Hebt u pijn? Zeg het ons.
UZ Leuven kiest ervoor om zo weinig mogelijk gebruik te maken van bewegingsbeperkende maatregelen. In uitzonderlijke situaties kan hier, na overleg, toch voor worden gekozen om het welzijn van de patiënt te garanderen. Lees meer over dwangmaatregelen.

Meer over kwaliteitsvolle zorg

We willen dat u als patiënt geïnformeerd kunt beslissen waar u zich laat behandelen. Daarom geven we u graag inzage in resultaten van onze zorgverlening. De metingen gebeuren in samenwerking met o.a. de Vlaamse overheid, de Vlaamse Vereniging van Hoofdartsen, het Vlaams Patiëntenplatform en de koepel Zorgnet-ICURO.
Om de ervaringen van onze patiënten in kaart te brengen, maken we in UZ Leuven gebruik van de Vlaamse Patiëntenpeiling (VPP). De vragenlijst peilt naar verschillende elementen die belangrijk zijn tijdens een ziekenhuisopname of een ambulante opname.
In UZ Leuven gaan we elke dag voor een warme, persoonsgerichte zorg. Om dat te realiseren, is het actief betrekken van onze patiënten cruciaal. Dat doen we zowel in hun eigen zorgtraject als in ziekenhuisbrede initiatieven. Zo werken we samen aan een betere kwaliteit van zorg en leven.
Binnen UZ Leuven zetten we continu projecten en initiatieven op om de kwaliteit van onze zorg en dienstverlening te verbeteren. We presenteren graag enkele recente verbeterprojecten.
Uw rechten als patiënt zijn vastgelegd in de wet op de patiëntenrechten uit 2002, die in 2024 gewijzigd werd.
Wie gebruikt uw dossier? Welke GDPR-rechten hebt u? Hoe bepaalt u wie toegang heeft tot uw dossier? Hebt u zelf toegang tot uw dossier? Hoe zit het met privacy en de verwerking van uw persoonlijke en medische gegevens? Hoe worden camerabeelden gebruikt en bewaard?
Eén van de pijlers van het kwaliteitsbeleid van UZ Leuven is om te leren uit incidenten, zodat we verbeteracties kunnen opzetten om vergelijkbare gebeurtenissen in de toekomst te voorkomen.
Als UZ Leuven hanteren wij sinds 2022 het Flanders Quality Model, kortweg FlaQuM, een evidencebased kwaliteitsmodel dat in steeds meer Vlaamse ziekenhuizen wordt toegepast. Het model beschrijft aan de hand van 15 dimensies wat kwaliteitsvolle zorg betekent voor zowel de patiënten en hun naasten als voor de medewerkers.
Zorginspectie is een agentschap van de Vlaamse overheid dat Vlaamse welzijns- en gezondheidsvoorzieningen controleert. Hierbij staat de kwaliteit van de zorg naar patiënten toe centraal. Onaangekondigd controleren inspecteurs van Zorginspectie of de wettelijke normen worden toegepast (audit).
Via deze regeling kun je feitelijke of mogelijke inbreuken melden die binnen UZ Leuven hebben plaatsgevonden of zeer waarschijnlijk zullen plaatsvinden en waar je als melder kennis van hebt binnen een werkgerelateerde context. Het gaat om inbreuken die in hoofdzaak het algemeen belang schaden of bedreigen.
Als grootste universitaire ziekenhuis van België wil UZ Leuven grenzen verleggen door gespecialiseerde zorg en innovatieve behandelingen te combineren met menselijke aandacht en respect voor elke patiënt. We toetsen onze werkwijze af met (Inter)nationale standaarden.
Laatste aanpassing: 18 november 2024