Afspraken
-
+32 16 34 66 85 - werkdagen van 8 tot 16 uur
Doel
De prostaat ligt in nauw contact met andere belangrijke structuren zoals de sluitspier van de blaas, de endeldarm en de zenuwen die instaan voor het krijgen van een erectie.
Tijdens een radicale prostatectomie worden de prostaat en de zaadblaasjes voorzichtig losgemaakt van deze structuren om ze zo weinig mogelijk te beschadigen. Na de verwijdering van de prostaat wordt het urinewegstelsel hersteld door de urinebuis terug vast te hechten aan de blaas.
Uw opname op de afdeling
De datum en het tijdstip van uw opname worden vooraf gecommuniceerd.
Op de ochtend van de operatie meldt u zich aan de incheckbalie. Een verpleegkundige zal u voorbereiden op de ingreep.
Voorbereiden
Onderzoeken
Voorafgaand aan de operatie worden verschillende onderzoeken uitgevoerd, zoals een ECG en een consultatie bij de anesthesist.
Medicatie
U dient uw thuismedicatie doorgaans te blijven innemen, maar bloedverdunners moeten mogelijk tijdelijk worden gestopt.
Oefeningen voor bekkenbodemspieren
De kinesitherapeut leert u oefeningen voor de bekkenbodemspieren om het urineverlies na de operatie te verminderen.
U moet nuchter zijn
-
Heldere dranken zoals water, thee of fruitsap zonder pulp mag u drinken tot één uur op voorhand.
-
Andere dranken en voedsel vermijdt u vanaf zes uur op voorhand.
Verloop van de operatie
De robotgeassisteerde radicale prostatectomie wordt uitgevoerd onder algemene verdoving en kan gebeuren met een Da Vinci Xi (meerdere armen, dus meerdere incisies) of Da Vinci SP (slechts één arm, dus één incisie) robot. De ingreep verloopt als volgt:
- U wordt onder algehele narcose gebracht. Er wordt één incisie gemaakt onder de navel, of 6 kleine incisies boven de navel.
- Een 3D-camera en geavanceerde robotinstrumenten worden via de incisies ingebracht.
- De buik wordt opgeblazen met CO2-gas om een beter zicht en werkruimte te creëren.
- De Da Vinci Xi of Da Vinci SP robot wordt bediend door de chirurg, die een vergroot en driedimensionaal beeld van het operatieveld heeft. De prostaat, zaadblaasjes en eventueel de lymfeklieren worden nauwkeurig losgemaakt en verwijderd.
- Na het verwijderen van de prostaat wordt de urinebuis weer aan de blaas gehecht om de urinewegen te herstellen.
Met behulp van een robot
Deze ingreep verloopt met behulp van de Da Vinci robot onder volledige controle van de chirurg. Via kleine incisies in de buikwand worden speciale robotinstrumenten en een 3D-camera ingebracht. Daarmee kan uiterst wendbaar en nauwkeurig geopereerd worden.
Deze techniek – een sleutelgatoperatie met assistentie van een robot – heeft verschillende voordelen in vergelijking met de klassieke manier van opereren (open radicale prostatectomie):
- Minder pijn na de ingreep
- Kleinere littekens
- Minder bloedverlies
- Kortere opnameduur
- Snellere hervatting van de normale activiteiten
Na de operatie
Na de operatie verblijft u enkele uren in de ontwaakruimte. Zodra u naar uw kamer bent gebracht, wordt gezorgd dat u geen pijn heeft. U kunt dezelfde avond al in de zetel zitten en de volgende dag rondlopen en douchen. Er wordt een urinekatheter geplaatst om uw herstel te bevorderen. Soms wordt er ook een drain geplaatst.
Naar huis na uw opname
Meestal mag u 12 tot 24 uur na de operatie het ziekenhuis verlaten. Zorg voor transport naar huis, aangezien zelf rijden niet wordt aangeraden.
- U krijgt gedetailleerde richtlijnen mee voor wondzorg, hygiëne en het omgaan met de blaassonde.
- Drink dagelijks 1 tot 1,5 liter water.
- Volg de instructies van uw kinesitherapeut voor bekkenbodemoefeningen.
Neem bij complicaties contact op met uw zorgteam of huisarts.
Thuiszorg en herstel
De kleine wondjes genezen meestal vanzelf binnen drie tot vier weken. Douchen is toegestaan, maar baden en zwemmen niet.
Het is belangrijk om 1 tot 1,5 liter water per dag te drinken. Houd de urinecollector lager dan de blaas voor goede afvloeiing.
De kinesitherapeut zal u oefeningen leren om urineverlies te verminderen of te voorkomen. Nadat de blaassonde werd verwijderd, moet u deze oefeningen dagelijks uitvoeren.
Neem bij complicaties zoals ernstige pijn, roodheid, bloed plassen of zwelling contact op met uw zorgteam of huisarts.
Opvolging
Zes weken na de ingreep komt u op controle bij de uroloog, graag met een eerste PSA-meting door de huisarts. Nadien wordt de PSA-waarde regelmatig gecontroleerd om de voortgang te monitoren.
Heeft u nog vragen, neem dan contact op met uw zorgteam of de raadpleging urologie.