Wat is weefsel?
Ons lichaam bestaat uit verschillende soorten weefsels, zoals huid, spieren, zenuwen, botten … die elk hun eigen taak hebben.
Bij weefseldonatie doneert een overleden persoon weefsel aan een iemand of meerdere mensen die dat nodig hebben. U kan huidweefsel, oogweefsel, botweefsel, kraakbeen, pezen, gehoorbeentjes, hartkleppen en bloedvaten doneren.
Wat zegt de wet over weefseldonatie?
De arts bespreekt een mogelijke weefseldonatie met de familie.
In België geldt sinds 1986 een wet betreffende het wegnemen en transplanteren van organen en weefsels waarbij het principe geldt van ‘veronderstelde toestemming’. Elke meerderjarige Belg wordt verondersteld akkoord te zijn om na zijn overlijden een mogelijke donor te zijn. De wet bepaalt ook dat de artsen moeten checken of u geen formeel of informeel verzet hebt aangetekend. Is dat niet gebeurd, dan stemt u toe met donatie.
Sowieso gaan de artsen altijd in gesprek met de nabestaanden. Een uitdrukkelijke toestemming kan wel de druk op de familie om iets te beslissen, wegnemen.
Meer over de wetgeving
Weefselbank
Het doneren van weefsels volgt na de orgaandonatie. U kan ook enkel donor zijn voor weefsels.
Weefsels gaan nooit direct van een donor naar een patiënt. De weefselbank bewerkt en bewaart het weefsel eerst. Een arts kan weefsel opvragen bij de weefselbank. In tegenstelling tot organen zijn weefsels langere tijd houdbaar na de donatie.
Na de wegname van weefsels wordt alles levensecht gereconstrueerd en is het mogelijk voor de familie om afscheid te nemen. Weefseldonatie moet binnen 24 uur na overlijden starten. Afscheid nemen kan dus zowel vóór als na de wegname van de weefsels.
Een overledene kan na weefseldonatie gewoon worden opgebaard.
Lees het artikel in UZ-magazine 'Een bank vol botten en pezen'.
Oogweefsel
Bij donatie van het oogweefsel verwijdert het team het oog uit de oogkas en plaatst een prothese terug zodat de donatie niet zichtbaar is nadien. Het oogweefsel kan worden gebruikt voor een hoornvliestransplantatie of een sclera-(of oogrok-)transplantatie.
Als door een oogziekte het hoornvlies troebel is geworden, is een hoornvliestransplantatie soms de enige optie voor een weer functioneel zicht.
Lees meer over hoornvliestransplantatie.
Bekijk de video
Lena Bosch (17) kan dankzij een hoornvliestransplantatie weer zien. Haar functioneel zicht is verbeterd waardoor ze weer kan verder studeren en aan de maatschappij kan deelnemen. Ze is haar anonieme donor heel dankbaar.