Bespreking van uw medisch dossier
Uw medisch dossier wordt bij voorkeur multidisciplinair besproken met het hartteam tijdens vaste overlegmomenten. Het hartteam bestaat uit cardiochirurgen en cardiologen (zowel artsen van binnen UZ Leuven als onze samenwerkingsverbanden) die samen beslissen welke behandeling het meest wenselijk is voor u. Dit kan een conservatieve aanpak (medicamenteuze behandeling en/of levensstijl veranderingen), cardiologische interventie of hartoperatie zijn.
Indien op basis van de diagnostische onderzoeken een hartoperatie aangewezen lijkt, wordt er ingeschat of u al dan niet een geschikte kandidaat bent voor chirurgie. Hierbij wordt rekening gehouden met uw medische voorgeschiedenis, het voorspelde mortaliteitsrisico, uw functionele en cognitieve status, uw levensverwachting, sociale contextfactoren, uw persoonlijke noden en verwachtingen.
Operatie- en opnameplanning
Eenmaal er finaal beslist wordt dat u een hartoperatie zal ondergaan, komt u op de wachtlijst terecht. We begrijpen dat het wachten op een hartoperatie de nodige stress met zich meebrengt, maar we doen er alles aan om de wachttijd te beperken. U kan er op vertrouwen dat uw medische toestand aandachtig beoordeeld werd door het hartteam. Hoe lang u moet wachten op uw operatie is steeds afhankelijk van uw klachten en de beoogde operatie.
Bij niet-dringende ingrepen wordt u schriftelijk op de hoogte gesteld van de week waarin we de operatie plannen. Spoedgevallen kunnen de operatieplanning beïnvloeden waardoor uw operatie uitgesteld kan worden. Bijgevolg kunnen we u vooraf geen exacte operatiedatum geven.
Kort voor uw opname ontvangt u een telefoon van de opnamedienst van UZ Leuven. Zij zullen laten weten waar en wanneer u precies verwacht wordt voor uw operatie.
Preoperatieve raadpleging
Bij de cardiochirurg
Een raadpleging bij de cardiochirurg wordt niet standaard ingepland voorafgaand aan uw operatie. Uiteraard is een gesprek op aanvraag steeds mogelijk.
Bij de aanmelding of bespreking van uw medisch dossier, kan uw cardioloog het aangewezen vinden om een raadpleging voor u in te plannen. U wordt voor deze afspraak gecontacteerd door het secretariaat van cardiale heelkunde.
Na het multidisciplinaire overleg kan het gebeuren dat de cardiochirurg u nogmaals op de raadpleging wilt zien om de verschillende behandelopties met u te bespreken en een correcte klinische inschatting te maken. Er kunnen op dat moment eveneens bijkomende onderzoeken plaatsvinden. U wordt voor deze afspraak gecontacteerd door het secretariaat van cardiale heelkunde.
Als u meer informatie over een geplande ingreep wenst of voor een eerste gesprek naar UZ Leuven wilt komen, mag u zelf steeds telefonisch contact opnemen of een aanvraag versturen via ons online afsprakenformulier. Het secretariaat van cardiale heelkunde kijkt samen met u wanneer en bij welke specialist deze afspraak het beste gemaakt wordt.
Bij de anesthesist
Een preoperatieve afspraak bij de anesthesist laat toe om u informatie te geven over de verdoving, pijnbestrijding en risico’s die aan de operatie verbonden zijn. Eveneens zal de anesthesist uw medische voorgeschiedenis en medicatielijst samen doorlopen. Zo nodig zullen er bijkomende onderzoeken gepland worden. Indien u niet op raadpleging komt, ziet de anesthesist u nog voor de operatie op de kamer om uitleg te geven en uw vragen te beantwoorden.
Bij de verpleegkundig specialist
Onze verpleegkundig specialist combineert verpleegkundige en medische taken zoals lichamelijk onderzoek, het bevragen van uw medische voorgeschiedenis en het verstrekken van informatie over het preoperatieve verloop en de operatie. Indien u in aanmerking komt om via dagziekenhuis 4 opgenomen te worden, wordt u standaard gezien door onze verpleegkundig specialist. Op die manier is uw preoperatief dossier volledig in orde gebracht vóór uw opname en kan u de dag van uw operatie worden opgenomen.
Preoperatief bilan
Indien u in aanmerking komt voor een hartoperatie, zal een preoperatief bilan gepland worden. Naast risico-evaluatie, stellen preoperatieve onderzoeken onze artsen in staat om uw medische toestand in kaart te brengen en een op maat gemaakt behandelingsplan uit te werken.
We proberen het aantal preoperatieve onderzoeken steeds tot een minimum te beperken. Welke onderzoeken u zal ondergaan, wordt beslist op basis van internationale richtlijnen en medische deskundigheid.
Routineonderzoeken
Bijkomende onderzoeken
Medicatie
Soms is het nodig om voorafgaand aan uw operatie medicatie aan te passen of te onderbreken om de kans op complicaties tijdens of na de operatie te beperken. In geval van wijzigingen in uw medicatieschema, zal u hier tijdig van op de hoogte worden gebracht. Breng uw thuismedicatie steeds mee naar het ziekenhuis.
Welke aanvragen brengt u in orde?
Indien u vooraf graag een idee heeft van de te verwachten kosten die gepaard gaan met uw hartoperatie, dan kan u een kostenraming aanvragen. Voor een persoonlijke raming kan u best het secretariaat van cardiale heelkunde contacteren.
Voorbeelden kostenramingen:
Samen met de bevestigingsbrief van uw operatie, ontvangt u een aanvraagformulier voor een eenpersoonskamer. Indien u hieraan de voorkeur geeft, bezorgt u ons het formulier ingevuld terug. De opnamedienst van UZ Leuven houdt rekening met uw kamervoorkeur in functie van de beschikbaarheid. We raden u aan om vooraf te informeren bij uw verzekeraar of de meerprijs voor een eenpersoonskamer (ereloon- en kamersupplementen) inbegrepen is in uw verzekeringspolis.
Als uw kind is opgenomen op een kinderafdeling wordt er standaard een kamer voorzien waar één ouder ook kan overnachten. Dit wordt rooming-in genoemd. In sommige situaties is rooming-in bij een volwassen patiënt ook mogelijk. Dit is enkel mogelijk na goedkeuring van de verantwoordelijke arts of bij aanvraag van een eenpersoonskamer met logement. Op een afdeling intensieve zorg is rooming-in niet mogelijk.
Wilt uw familie toch in de buurt verblijven, dan verwijzen wij u graag door naar de algemene infopagina via de link hieronder. Daar vindt u meer informatie over het familieverblijf op campus Gasthuisberg (beperkt verblijf in het ziekenhuis zelf) en de samenwerking met de hotels van The Lodge-group (hotelkamers tegen een voordeeltarief in de buurt van het ziekenhuis).
Lees meer over verblijfsmogelijkheden voor familie en naasten.
Tips in aanloop naar uw operatie
Hoe fitter u bent voor een geplande hartoperatie, hoe groter de kans op een vlot herstel nadien. Gebruik onderstaande tips en informatie om u zowel lichamelijk als mentaal zo goed mogelijk voor te bereiden op uw hartoperatie.
Om uw cardiorespiratoire inspanningscapaciteit te optimaliseren, is het aanbevolen om voorafgaand aan uw hartoperatie actief te blijven en enkele sessies ademhalingskinesitherapie te volgen. Het is wenselijk om bepaalde ademhalings- en bewegingsoefeningen voor de operatie aan te leren om u reeds vertrouwd te maken met bepaalde technieken. Dit zal uw herstel na de operatie bevorderen. Bespreek steeds met uw huisarts of cardioloog in welke mate u inspanningen mag leveren.
Een gezonde en volwaardige voeding wordt geassocieerd met een sneller herstel en vermindert de kans op complicaties. Om in (weefsel)herstel te kunnen voorzien, moet het lichaam na de operatie namelijk zijn energiereserves aanspreken. Vandaar is een gebalanceerde voedingstoestand voor de operatie essentieel. Bespreek met uw huisarts of cardioloog hoe/of u uw voedingstoestand kan optimaliseren.
Net zoals gezonde voeding, is een gezond gewicht belangrijk. Zowel onder- als overgewicht kunnen het verloop tijdens en na uw operatie negatief beïnvloeden.
Roken en overmatig alcoholgebruik zijn belangrijke risicofactoren voor complicaties na een hartoperatie. Het is raadzaam om een aantal weken voor uw operatie het gebruik van tabak en alcohol te stoppen. Doe zo nodig beroep op professionele begeleiding. Vraag hierover informatie aan uw huisarts.
Wachten op een hartoperatie kan stress met zich meebrengen. Indien u de behoefte voelt aan mentale ondersteuning, kan u doorverwezen worden naar een klinisch psycholoog. Vraag hierover advies aan uw huisarts.
Wat brengt u mee naar het ziekenhuis?
Lees meer over wat u moet meebrengen voor een vlot verloop van uw inschrijving, verblijf en medische zorg in het ziekenhuis. U vindt er ook tips over wat u beter thuis laat.
Bijkomende info voor een vlot verloop van uw verblijf op onze hospitalisatieafdeling
- Beperk uw bagage tot een minimum (bv. kleine sporttas, handbagage).
- Breng enkel het noodzakelijke mee. Familie of naasten kunnen extra spullen meebrengen zodra u weer op de hospitalisatieafdeling bent na uw operatie.
- Medicatie
- Toiletgerief (geen handdoeken en washandjes, die zijn op de afdeling aanwezig)
- Pyjama of comfortabele (sport)kledij
- Bril, hoorapparaat of kunstgebit (worden vlak voor de ingreep verwijderd)
- Gsm en oplader
- Draag geen contactlenzen, juwelen of piercings, make-up (ook geen nagellak of gelnagels) of haaraccessoires.
Aandachtspunten vlak voor de operatie
Het is belangrijk dat u nuchter bent op de dag van uw operatie. Dit betekent:
- Eten van vast voedsel en drinken van niet-heldere dranken (bv. melk) tot 6 uur voor de operatie. Volg daarbij steeds de instructies van de anesthesist of de verpleegkundige op uw afdeling.
- Drinken van heldere vloeistoffen zoals water, koffie en thee tot 2 uur voor de operatie.
- Medicatie innemen met enkele slokjes water tot 1 uur voor de operatie. U mag alleen de medicatie innemen die werd voorgeschreven door de anesthesist en wordt gegeven door de verpleegkundige op de afdeling.
Als u te kort voor uw ingreep nog gegeten of gedronken heeft, dan moet uw operatie uitgesteld worden. Er bestaat immers een risico op longproblemen en braken.
Besteed de nodige aandacht aan lichaamshygiëne.
- Neem thuis een douche of bad.
- Gebruik nadien geen huidverzorgingsproducten of parfum.
- Poets uw tanden.
- Knip uw nagels kort.
- Verwijder alle make-up (o.a. nagellak, kunstnagels) en piercings.
Ontharing gebeurt steeds door een verpleegkundige tijdens uw opname op de hospitalisatieafdeling of in het operatiekwartier. Uzelf van tevoren ontharen, kan de kans op wondinfecties verhogen, vandaar wordt dit afgeraden.
In bepaalde gevallen dient u de ontsmettingsmaatregelen reeds thuis op te starten. U zal hiervan persoonlijk op de hoogte worden gebracht.
Draag bij voorkeur comfortabele kledij die u makkelijk aan en uit kan doen. U krijgt op voorhand een operatiehemd van de verpleegkundige. Hieronder draagt u geen andere kledij meer. Voorzie eveneens veilig schoeisel.
Voorbereiding op uw ontslag
Het is wenselijk om een aantal zaken reeds te organiseren voor u opgenomen bent in het ziekenhuis. Bij vragen over onderstaande onderwerpen kan u het beste contact opnemen met onze dienst sociaal werk. Afhankelijk van uw zorgsituatie en hulpvraag zoeken ze samen met u naar de best passende oplossing.
- Vervoer van en naar het ziekenhuis. Na een hartoperatie mag u tijdelijk geen wagen besturen.
- Organisatie van thuiszorg (o.a. gezinshulp, thuisverpleging, maaltijden aan huis)
- Vraag naar hulp- en opvangmogelijkheden voor u en/of uw partner (o.a. aanvraag kortverblijf)
- Vragen over het opstarten van kinesitherapie in thuissetting en ambulante cardiale revalidatie
- Vragen over ziekteverlof, loopbaanonderbreking of werkhervatting
- Financiële en juridische vragen die verband houden met uw aandoening, operatie of ziekenhuisopname
- Tolken en taalbijstand
- …