Afspraken
-
+32 16 34 68 50 - maandag en woensdag van 8 tot 16.30 uur; dinsdag, donderdag en vrijdag van 8 tot 16 uur
Indicatie
Als het gaat om een uitgebreid aneurysma, waarbij de buikslagader tot op het niveau van de nierslagaders of erboven verbreed is, is een behandeling met een gewone endoprothese niet mogelijk.
De endoprothese moet in dat geval op maat gemaakt worden om openingen te voorzien op de plaats waar de vertakkingen van de nierslagaders en eventueel de darmslagaders zitten. Dat heeft als doel een voldoende lange afdichtingszone te verzekeren. Dit type prothese heet een gefenestreerde endoprothese of FEVAR. Bij deze techniek kunnen de nier- en darmslagaders ‘aangesloten’ worden op de endoprothese door middel van stents.
Soms wordt om technische redenen niet gekozen voor een opening om de verbinding te maken tussen de endoprothese en de nier- of darmslagader, maar voor zijarmpjes. In dat laatste geval spreken we van een vertakte (‘branched’) prothese of BEVAR.
Combinatie FEVAR en BEVAR
Soms is het noodzakelijk te kiezen voor een combinatie van fenestraties en vertakkingen (FEVAR/BEVAR).
In het geval van een combinatie van beide procedures, zal de ingreep vaak in meerdere stappen gebeuren omwille van de complexiteit. De verschillende componenten van de endoprothese kunnen dan niet tijdens eenzelfde ingreep geplaatst worden.
Voorwaarden
Deze ingreep kan alleen gebruikt worden als het aneurysma aan een aantal voorwaarden voldoet:
- Het aneurysma is niet te bochtig
- Er is genoeg gezonde slagader aanwezig om de endoprothese te kunnen verankeren
- De liesslagaders zijn niet te nauw of te kronkelig
Voordelen
Een endovasculaire behandeling van aneurysma's is minder ingrijpend en belastend dan de klassieke techniek om een vaatprothese te plaatsen. Zo is het voor een endoprothese niet nodig om de buik volledig open te maken om de buikslagader vrij te leggen. Een minimaal invasieve ingreep, waarbij slechts enkele kleine insnedes gemaakt worden, volstaat.
- Minder zware operatie: slechts twee of drie kleine insnedes
- Vlotter herstel en dus sneller naar huis
- Ook geschikt voor patiënten in minder goede conditie
- Lager risico op complicaties en overlijden
Er zijn ook enkele aandachtspunten bij het plaatsen van een endoprothese. Uw arts zal deze uitgebreid met u bespreken.
Het nadeel aan een ingreep door middel van een endoprothese is dat opvolging in de vorm van een CT-scan of echografie noodzakelijk is op regelmatige basis. Daarmee controleren we de correcte aansluiting en positie van de prothese aan de aorta. Meer info daarover vindt u bij complicaties.
Voorbereiding
U moet nuchter zijn
-
Heldere dranken zoals water, thee of fruitsap zonder pulp mag u drinken tot één uur op voorhand.
-
Andere dranken en voedsel vermijdt u vanaf zes uur op voorhand.
U stopt best met roken.
Meestal is het niet nodig om te stoppen met bloedverdunners voor de ingreep. Bespreek dit best met uw arts.
Verloop
Het plaatsen van de endoprothese gebeurt onder algemene verdoving.
- Maken van kleine insnedes in de liezen om beide liesslagaders vrij te leggen. Soms wordt ook via de arm gewerkt.
Spinale katheter
Als het aneurysma hoog begint, waardoor een langer deel van de grote lichaamsslagader (aorta) bedekt zal worden met een endoprothese, worden ook meer zijtakjes die het ruggenmerg van bloed voorzien, afgesloten.
Dat heeft als risico dat het ruggenmerg te weinig bloed krijgt en er tijdelijke of definitieve verlamming van de benen kan optreden. Als dat risico reëel is, kan de chirurg beslissen om een ‘spinale katheter’ te laten plaatsen voor de ingreep. Op die manier wordt geprobeerd het ruggenmerg zo goed mogelijk te beschermen.