Het afkolven zelf
- Plaats het borstschild op de borst. Zorg ervoor dat de tepel in het midden van het borstschild ligt en de kanten niet raakt.
- Zet het afkolfapparaat aan en regel zo nodig de zuigkracht.
- U volgt het door de vroedvrouw voorgestelde programma
- Afkolven doet u zeker zes tot zeven keer per dag.
- Vul de flesjes tot maximum twee centimeter van de hals. Ook kleine hoeveelheden melk zijn zeer welkom. Elke druppel melk wordt aan uw kindje gegeven.
- U kunt ook dubbelzijdig afkolven met een maximum van vijftien minuten in totaal.
Als u klaar bent met afkolven
Het flesje
Verwijder het melkflesje van het borstschild en draai de schroefdop er onmiddellijk op zonder deze aan de binnenkant te raken.
Noteer de datum van afkolven op het flesje en bewaar het op gepaste wijze.
In het ziekenhuis gelden bijkomende richtlijnen voor het labelen en bewaren van flesjes moedermelk. Volg de instructies die u van de vroedvrouw krijgt.
De borst
- Duw de laatste druppels melk uit en masseer ze in en rond de tepel en het tepelhof. Laat deze opdrogen. Moedermelk heeft een verzachtende en helende werking.
- Zorg dat uw tepels goed droog blijven.
- Vervang tijdig natte borstkompressen.
De melk
Als uw baby op de afdeling intensieve neonatologie of de neonatale zorgeenheid (N*) ligt, neemt u dagelijks uw flesjes moedermelk mee naar de afdeling waar uw kindje ligt. Om te voorkomen dat de melk te warm wordt, plaatst u de flesjes in een isolerende transportzak met vrieselementen. Deze zijn steeds voorradig op de eenheid. Breng de lege zak terug mee naar uw kamer in afwachting van een volgend gebruik.
Overleg met de verpleegkundigen op neonatologie hoe snel en hoe frequent de melk best naar de afdeling gebracht wordt.
Houdbaarheid van de melk in het ziekenhuis
Als u verse moedermelk onmiddellijk na het afkolven in de koelkast van de afdeling plaatst, is deze max. 48 uur houdbaar.