Ademhalingskinesitherapie bij mucoviscidose

Taaie slijmen blijven gemakkelijk in de luchtpijptakken plakken. Ademhalingskinesitherapie is noodzakelijk om deze taaie slijmen los te maken en makkelijker op te hoesten.

Aan de hand van specifieke ademhalingstechnieken kunnen slijmen van dieper uit de longen gedraineerd en opgehoest worden. Hier worden vaak hulpmiddelen zoals een PEP masker en/of een flutter gebruikt om de behandeling efficiënter te laten verlopen.

Kinesitherapie wordt best vanaf diagnose gestart, ook als er weinig of geen luchtwegklachten aanwezig zijn. De taaie slijmen zijn al aanwezig in de longen en veroorzaken ongemerkt chronische ontsteking in de kleinere luchtwegen. Ademhalingstherapie vanaf de diagnose vertraagt longaantasting, óók als een persoon nog nauwelijks symptomen heeft.

De techniek wordt aangepast aan de leeftijd van de patiënt. Ademhalingskine gebeurt bij voorkeur dagelijks, soms kan het nodig zijn om twee keer per dag ademhalingstherapie te doen. Ademhalingstechnieken worden aangeleerd vanaf diagnose. Het helpt om de ademhalingstherapie zo snel mogelijk in te bouwen in het leven van elke dag. Zoals men dagelijks tandenpoetst om gezonde tanden te houden, zo zal iemand met mucoviscidose ook dagelijks de luchtwegen “poetsen” om de luchtwegen gezond te houden en infectie zo veel mogelijk tegen te gaan.

Ademhalingstherapie gebeurt door de patiënt/ouders en/of door een ademhalingskinesist, in overleg met de persoon met muco of de ouders. De kinesisten van het referentiecentrum zoeken samen met jullie een therapeut in de buurt. De centrumkinesisten werken samen met de thuistherapeuten om de behandeling zo goed mogelijk op te stellen.

Handleiding

PDF
Laatste aanpassing: 28 januari 2025