Mucoviscidose

Cystic fibrosis (CF)
Mucoviscidose, ook wel taaislijmziekte of cystische fibrose (CF) genoemd, is een aangeboren stoornis in het water- en zouttransport die leidt tot taaie slijmen. Het is een chronische ziekte met een zeer breed ziektebeeld. De taaie slijmen veroorzaken onder andere verstoppingen in de luchtwegen, het maagdarmstelsel, de lever, en het voortplantingsstelsel en een verstoring van het zoutgehalte in het zweet.

Afspraken

Mucocentrum

Symptomen en oorzaak

Mucoviscidose is een aangeboren ziekte, maar de symptomen zijn niet altijd duidelijk vanaf de geboorte. De symptomen worden vaak duidelijk tijdens het eerste levensjaar.

De meest voorkomende kenmerken van mucoviscidose zijn:

  • Aanslepende luchtwegproblemen (slijmerige hoest, longontstekingen, etc.)
  • Onvoldoende gewichtstoename of groei of gewichtsverlies ondanks goede eetlust
  • Afwijkende ontlasting: frequente stoelgang, diarree, soms met zichtbare vetdruppels

De hersenen, het zenuwstelsel, de spieren, het hart zijn in principe niet beschadigd. Mensen met mucoviscidose hebben dan ook geen vertraagde neurologische of motorische ontwikkeling.

Oorzaak: verstoorde werking zoutkanalen

Op verschillende plaatsen in ons lichaam wordt de aanmaak van slijmen en het bevochtigen van de slijmvliezen geregeld door meerdere zoutkanalen. Door een genetische afwijking in een belangrijk zoutkanaal (het CFTR of cystic fibrosis transport regulator kanaal) raakt ook het watertransport verstoord en drogen slijmen uit, vandaar het woord ‘taaislijmziekte’. 

Diagnose

Bij de geboorte

Via neonatale screening 

Een vroege diagnose heeft een positief effect op het verloop van mucoviscidose. Enkele dagen na de geboorte wordt bij elke baby een hielprik uitgevoerd waarbij via een bloedanalyse meerdere aangeboren aandoeningen worden opgespoord, waaronder mucoviscidose. 

Bij een afwijkende screening, heeft de baby een verhoogde kans op mucoviscidose. In dit geval is verder onderzoek nodig en wordt de zuigeling doorverwezen voor een zweettest, die vervolgens de diagnose al dan niet zal bevestigen.

Een afwijkend screeningsresultaat betekent echter niet dat de baby ook effectief mucoviscidose heeft. Deze screening kan ook dragerschap voor mucoviscidose opsporen bij baby’s die verder gezond zijn. Dit noemen we een vals positieve test.

Via klinische symptomen

Wanneer er geen diagnose via neonatale screening gebeurt, kan dit op andere manieren opgepikt worden, naar aanleiding van klinische symptomen.

  • Aanslepende luchtwegproblemen (vooral aanslepende slijmerige hoest etc.)
    Als een kind aanhoudend lage luchtwegproblemen heeft, zal de arts onderzoek willen doen naar mucoviscidose. 
  • Maag-darm problemen: een verstopte darm direct na de geboorte (= meconium ileus):
    Wanneer een baby geboren wordt, zou er binnen de dag stoelgang gemaakt moeten worden. Soms gebeurt dit niet en merkt men dat de baby erge buikpijn heeft. Bij verdere onderzoeken blijkt vaak dat er een prop van de eerste stoelgang (meconium) in de dunne darmen aanwezig is, waardoor de dikke darm zich niet optimaal heeft kunnen ontwikkelen en te smal is. De darminhoud kan niet voorbij de taaie meconiumprop, en de baby ontwikkelt een obstructie of verstoppingsbeeld. Wanneer een baby met deze symptomen herkend wordt zal men steeds nakijken of mucoviscidose aan de oorzaak ligt.
  • Onvoldoende gewichtstoename of groei (= failure to thrive) of gewichtsverlies ondanks goede eetlust 
    Ouders geven aan dat het kindje onverzadigbaar is. Deze kinderen hebben vaak ook overvloedige stinkende stoelgang. Bij deze kinderen wordt met extra aandacht gekeken naar de diagnose van mucoviscidose, omdat de verteerproblemen (hier het niet opnemen van vetten uit de voeding) een typisch kenmerk is.
  • Afwijkende ontlasting
    Frequent en overvloedig, diarree, soms met zichtbare vetdruppels.

Op latere leeftijd

Er zijn milde vormen van mucoviscidose waarbij de ziekte pas laattijdig ontdekt wordt. Mucoviscidose is een ziekte die meestal bij jonge kinderen gediagnosticeerd wordt. Toch krijgt 10% de diagnose pas op volwassen leeftijd. 

Vage klachten

Personen bij wie de diagnose van mucoviscidose pas op volwassen leeftijd wordt gesteld, hebben vaak vage en mildere klachten. Het gaat dan om:

  • Chronische hoest
  • Sinusitis
  • Buikpijn

Huisartsen of longartsen behandelen deze klachten en zoeken bij een goed resultaat vaak niet verder naar mogelijke onderliggende oorzaken.

Bij volwassen mannen wordt mucoviscidose geregeld gediagnosticeerd naar aanleiding van fertiliteitsproblemen. In uitzonderlijke gevallen wordt de diagnose mucoviscidose ook bij ernstig zieke personen pas gesteld op volwassen leeftijd.

Beter prognose

Wie een mildere vorm van mucoviscidose heeft, kent een ander ziekteverloop dan personen met de klassieke vorm met vroegere uiting van de ziekte. Meestal is er sprake van andere mutaties dan bij deze klassieke vorm. Vaak kennen zij een betere leeftijdsverwachtingen en behouden zijn de verteerfunctie (pancreassufficiënt). 

Diagnostische testen

Na verwijzing op basis van een positieve neonatale screening of op basis van klinische symptomen, wordt de diagnose bevestigd via de zweettest en via genetisch onderzoek van de persoon met mucoviscidose en de ouders.

Behandelingen en opvolging

De behandeling van mucoviscidose is een dagelijkse taak die nauwgezet opgevolgd moet worden, zowel voor de longen als voor de spijsvertering.

Controle-onderzoeken

Mucoviscidose is een ziekte die langzaam blijft evolueren waardoor aanpassing van therapie ook bij kleine veranderingen zeer belangrijk is.

Om deze aanpassingen tijdig te doen, gebeuren er routinematig onderzoekingen. Deze worden ingepland op minimaal 3-maandelijkse raadplegingen.

Soms is meer aanvullend onderzoek noodzakelijk. Hiervoor wordt een dagopname of hospitalisatie voorzien.

Leven met mucoviscidose

Patiënten met mucoviscidose zijn in eerste instantie mensen met een normale lichamelijke en verstandelijke ontwikkeling. De meeste jonge patiënten met mucoviscidose doorlopen een normale schoolcarrière, nemen deel aan naschoolse activiteiten en hebben hobby’s zoals gezonde leeftijdsgenoten. In elke levensfase moet echter voldoende aandacht en tijd worden vrijgemaakt voor de dagelijkse therapie, aangezien die een heel belangrijke preventieve rol speelt in de behandeling van mucoviscidose .
De dagelijkse therapie is de enige manier om de achteruitgang bij mucoviscidose af te remmen en de ziektetoestand zoveel mogelijk te stabiliseren. 

Het ziekteverloop bij patiënten met mucovisciodose is heel wisselend en kan in de loop van de tijd evolueren. Bij sommige patiënten zijn frequente ziekenhuisopnames nodig, terwijl andere patiënten zelden moeten worden opgenomen.

Mucopatiënt Florien vertelt 

Florien heeft mucoviscidose en wordt opgevolgd in UZ Leuven. Ze vertelt je graag zelf wat muco precies is en hoe zij ermee omgaat in haar dagelijkse leven. 

Complicaties

Op verschillende plaatsen in ons lichaam wordt de aanmaak van slijmen en het bevochtigen van de slijmvliezen geregeld door meerdere zout- en waterkanalen.

Wanneer deze verstopt raken door verdikking van de slijmen, kunnen er nog problemen ontstaan in andere lichaamsdelen.

De meest voorkomende complicaties zijn:

Overstap naar volwassenenzorg

Voor iedere jongvolwassene met mucoviscidose komt een moment dat de zorg van de kinderafdeling minder goed past bij de eigen leefwereld. Op zo'n ogenblik wordt de stap van kindergeneeskunde naar volwassenen geneeskunde gezet.

In het mucocentrum bestaat er een traject om deze overstap zo optimaal mogelijk te laten verlopen.

PDF
Muco bij volwassenen
PDF - 536.92 Kb

Over mucoviscidose

De Europese Cystic Fibrosis Society Patiënten Registratie (ECFSPR) verzamelt, meet en vergelijkt gegevens van kinderen en volwassenen met muco in Europa en aangrenzende landen, die toestemming hebben gegeven om hun gegevens hiervoor te gebruiken.

PDF

Mucocentrum

Mucoviscidose gaat meestal maar traag vooruit. Het is dan ook heel belangrijk om ziektetekens zo vroeg mogelijk op te sporen. De afgelopen jaren is gebleken dat een nauwgezette follow-up de resultaten van de behandeling drastisch verbetert.

Het mucocentrum is gespecialiseerd in de behandeling en begeleiding van patiënten met mucoviscidose en hun gezin. Het centrum bestaat uit specialisten met elk een specifieke deskundigheid inzake mucoviscidose 

Kom alles te weten over het mucocentrum
Laatste aanpassing: 13 januari 2025