Leen (65)

3 mei 2024

- Oncologie

Leen geniet van een lekkere kop koffie na de raadpleging. Ze kwam op controle voor de erfelijke vorm van borstkanker die in haar familie zit. Een tante overleed aan de ziekte en drie van haar vier kinderen en kleinkinderen dragen ook het erfelijke gen.

Leen: “Mijn moeder werd geopereerd aan borstkanker toen ze 40 jaar was. Gelukkig tijdig, ze is 83 geworden. Wij wisten na het genetisch onderzoek in de familie hoe laat het was. Ik droeg dat gen en moest me laten opvolgen. 

"Bij een halfjaarlijkse controle werd een knobbeltje vastgesteld en snel weggehaald. Dat is nu vijf jaar geleden. Ik stond toen op het punt met vrienden naar Madagaskar te reizen. ‘Ik zorg ervoor dat je de reis van je dromen kunt maken,’ zei de arts. Hij lastte een pauze in tussen operatie en bestraling. Daardoor kon ik die geweldige reis toch meemaken."

De regelmatige controles zijn natuurlijk altijd spannend. “De week ervoor zit je er toch altijd mee in je hoofd. Maar het is nu weer achter de rug en de zon schijnt. Ik ben blij dat we weten wat er speelt in de familie. Mijn oudste dochter heeft preventief haar borsten laten amputeren. We hebben ook de ruimere familie verwittigd, zodat ze zich konden laten onderzoeken en tijdig laten opvolgen. Zo hopen we dat we sterfgevallen in de familie kunnen vermijden.”

Onze reporter trekt door de gangen van campus Gasthuisberg en meet de hartslag van de mensen die hier passeren.

Laatste aanpassing: 3 mei 2024