Water

Water is een integraal onderdeel van duurzaamheid vanwege zijn impact op het milieu, de samenleving en de economie. 

Duurzaam waterbeheer is essentieel om watervoorraden te beschermen, de negatieve milieu-impact te verminderen, aanpassingen aan klimaatverandering mogelijk te maken, maatschappelijke gezondheid en welzijn te bevorderen, en economische voordelen te realiseren. 

Het gaat om het vinden van een balans tussen het huidige watergebruik en de beschikbaarheid van water voor toekomstige generaties, zodat we een veerkrachtige en duurzame toekomst kunnen waarborgen. 

Water in een ziekenhuisomgeving

UZ Leuven startte in 2023 het dossier Masterplan waterhuishouding op, dat focust op verbeteringen voor zowel de waterhuishouding (hemelwater en afvalwater) als het drinkwaterverbruik. 

Het efficiënt en verantwoorde beheer van deze waterbronnen is van vitaal belang voor de operationele effectiviteit, veiligheid en duurzaamheid van een ziekenhuis.

Waterschaarste

Vlaanderen is een regio met een lage waterbeschikbaarheid, een problematiek die tijdens de droogte van de voorbije zomers zichtbaar werd. 

De voornaamste onderliggende redenen voor de waterschaarste zijn de hoge bevolkingsdichtheid, de relatief beperkte aanwezigheid van oppervlakte- en grondwater met weinig instromende grote rivieren en het beperkt hergebruiken van water. 

Ook de ruimtelijke inrichting draagt bij aan de lage waterbeschikbaarheid: verharding vermindert infiltratie van hemelwater, net als het droogleggen van wetlands en het rechttrekken van waterlopen. 

Laatste aanpassing: 27 juni 2024