In de voorbije 50 jaar is de biodiversiteit sneller achteruitgegaan dan in alle andere fasen van de menselijke geschiedenis. Aangezien biodiversiteit de basis is van al het leven op onze planeet, is het behoud ervan van fundamenteel belang geworden die ons allen aangaat. Vijf keer eerder in de geschiedenis werd de aarde getroffen door een massale uitsterving van plant- en diersoorten, een zogeheten massa-extinctie. Op basis van de afname in biodiversiteit in de afgelopen 500 jaar waarschuwen wetenschappers nu dat we aan de vooravond van een zesde golf staan (Bron).
Bovendien bekent het versterken van de natuur en de biodiversiteit een belangrijke buffer in de klimaatverandering en draagt het bij aan een gezondere leefomgeving. De verandering van ons klimaat heeft negatieve impact op de biodiversiteit, ofwel soortenrijkdom. Maar andersom helpt biodiversiteit ons om klimaatverandering tegen te gaan (mitigatie) en om ons beter aan te passen aan klimaatverandering (adaptatie). Het is dus niet enkel belangrijk om te zorgen voor een groene omgeving, maar ook biodiversiteit daarin mee te nemen.
Naast dit effect van natuur op het klimaat heeft natuur ook een positief effect op je fysieke en mentale gezondheid.
Uit onderzoek van de Vlaamse Overheid blijkt dat groene ziekenhuisomgevingen voor de gebruikers van het gebouw kan leiden tot:
- minder stress bij patiënten, bezoekers en personeel
- een hogere pijntolerantie en minder behoefte aan pijnstillers
- een sneller herstel van patiënten
- een verbetering van concentratie en prestaties van personeel
- een hoger rendement van therapeutische programma’s doordat patiënten lichamelijke inspanningen beter volhouden in een groene omgeving
- een betere lichamelijke conditie bij patiënten, bezoekers en personeel omdat toegankelijk groen stimuleert tot beweging
- minder klachten van eenzaamheid