Kader en beleid inzake natuur en biodiversiteit

Natuurbeheerplannen  

Een natuurbeheerplan is geen doel op zich maar een middel om op een bepaald terrein, beheerd ten behoeve van natuurbehoud, bepaalde doelstellingen (i.v.m. ecologie, bosbeheer, landschap, cultuurhistorie, recreatie…) te realiseren. De essentiële vraag voor elk terrein is: wat zijn de belangrijke waarden, hoe wil men die behouden of ontwikkelen en welke maatregelen zijn daarvoor nodig?  

Een duurzaam en evenwichtig beheer staat altijd centraal in dergelijk natuurbeheerplan. Daarbij wordt rekening gehouden met drie pijlers, overeenstemmend met de drie functies van een natuurterrein:  

  • De ecologische functie: behoud van biodiversiteit, verbetering van milieukwaliteit of landschaps-ecologische integratie  
  • De economische functie: het optimaal benutten van ecosysteemdiensten, de zogenaamde natuurvoordelen, zoals de duurzame levering van goederen en diensten, het in evenwicht brengen van kosten en baten  
  • De sociale functie: andere dan ecologische en economische waarden, zoals erfgoedwaarden, belevings- en recreatieve waarde, landschappelijke waarden, de rol van het terrein voor het wetenschappelijk onderzoek  

Erfgoed

In oktober 2022 werd Kasteel de Maurissens beschermd als monument. Het Park bij kasteel de Maurissens werd definitief beschermd als overgangszone bij het monument. Hierdoor dienen strikte regels in acht genomen wat betreft de infrastructuur en de aanwezige natuur op het betrokken deel van de campus Pellenberg.  

Wat onroerend erfgoed betreft, wil men zoveel als mogelijk naar het verleden kijken en, indien mogelijk, herstellen in de oorspronkelijke vorm. Het is de bedoeling dat er voor Pellenberg een geïntegreerd beheersplan wordt opgemaakt voor natuur en onroerend erfgoed.  

In 2025 werd het thema ‘natuur en biodiversiteit’ opgenomen in het overkoepelend duurzaamheidsbeleid van UZ Leuven en werd een visie, ambitie en actieplan uitgewerkt voor de periode 2025-2030.

Laatste aanpassing: 18 februari 2025