UZ fit wandelroute   

UZ Fit stippelde wandelroutes uit rond alle campussen van UZ Leuven om medewerkers, patiënten en bezoekers te helpen om de dagelijkse zit- en werkmarathon te doorbreken. Stappen is een heel laagdrempelige en goedkope vorm van bewegen en bovendien kan je zo optimaal genieten van de prachtige natuur in en rond de campussen van UZ Leuven. Enkele voorbeelden van wandelingen:  

  • Wandeling Alexianenpark: het Alexianenpark is 12 hectare groot en is, na het Stadspark en het Sluispark, de derde groene long van Leuven.  In het bos bevinden zich heel wat historische elementen, zoals de imposante beuken, een oude hoogstamboomgaard en de haagbeukendreef, met knothaagbeuken van wel 150 jaar oud. 
  • Wandeling Bertembos: in het Bertembos vind je heel wat vogels terug zoals de havik, buizerd, boomklever en zwarte specht. Je kunt er de blauwe kiekendief zien voorbijvliegen en ook de lork komt af en toe genieten van de rust van het gebied. Met wat geluk spot je tijdens je bezoek aan het bos ook een ree. Het Bertembos kreeg het label van FSC. Dit wil zeggen dat het bos op een verantwoorde manier beheerd wordt.  

Patio’s en daktuinen  

Op verschillende plaatsen, verspreid over de campus Gasthuisberg werden groene patio’s en daktuinen voorzien. Deze vormen de ideale plek voor medewerkers, patiënten en bezoekers om even buiten kunnen te gaan in een groene omgeving. Bovendien zorgen deze ook voor een koelend effect in de zomer.   

Parkbeheer Pellenberg  

Er gaat erg veel aandacht naar het parkbeheer op campus Pellenberg. Zo wordt er samengewerkt met een boomexpert voor het monitoren en onderhouden van de 720 oude en genummerde bomen.  

Onkruidbestrijding  

Doorheen de tijd is onze samenleving - vooral omwille van het gebruiksgemak en de relatief lage kostprijs - meer en meer chemische bestrijdingsmiddelen gaan gebruiken om allerlei ongewenste plagen, ziekten en onkruiden te bestrijden. Dit gebruik ging ten koste van het leefmilieu en de menselijke gezondheid. Nadelige neveneffecten van chemische bestrijdingsmiddelen zijn onder andere ecotoxiciteit, bioaccumulerende eigenschappen en hormoonverstorende effecten. Het is verontrustend vast te stellen dat heel wat van deze producten in ons milieu teruggevonden worden en negatieve gevolgen veroorzaken. Bestrijdingsmiddelen worden vaak inefficiënt toegepast waardoor een gedeelte niet terechtkomt op het doelwit maar veeleer in de atmosfeer, de bodem, het grondwater of het oppervlaktewater, waar ze schadelijke effecten veroorzaken.   

Daarom wordt bij UZ Leuven gewerkt met niet-chemische bestrijdingsmiddelen. Voor het onderhoud van kamerplanten wordt gewerkt met biologische bestrijdingsmiddelen.  

Meer weten?

Laatste aanpassing: 13 juni 2024