Afvalwater

Afvalwater moet veilig worden afgevoerd en verwerkt om gezondheidsrisico’s en milieuschade te voorkomen.

Campus Gasthuisberg

Afvalwater wordt integraal geloosd op het riool richting de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) van Leuven. Het afvalwater van Gasthuisberg is niet enkel het afvalwater van UZ Leuven, maar van de hele campus Gasthuisberg.

De vervuiling van het afvalwater wordt uitgedrukt in vervuilingseenheden (VE). Deze zijn de afgelopen jaren duidelijk in dalende trend op campus Gasthuisberg, al geeft de grafiek een vertekend beeld door de aanpassing van de meetgoot in 2018. 

Vervuilingseenheden in het geloosde afvalwater per jaar voor campus Gasthuisberg. VE: Vervuilingseenheden | Hef. Jar: heffingsjaar = lozingsjaar + 1 

Campus Pellenberg

Op campus Pellenberg werd in de loop van 2022 gestopt met eigen afvalwaterzuivering, waardoor de vervuilingseenheden (VE) sterk gestegen zijn. Anderzijds vermindert hierdoor het elektriciteitsverbruik van de site (beluchting van waterzuivering door middel van blower), en het geproduceerde afval (actief slib). 

Sint-Rafaël

Ook op campus Sint-Rafaël is het aantal vervuilingseenheden sinds 2019 in dalende lijn. Vanaf 2022 is het lozingspunt "rechter Dijle-arm" op deze campus buiten dienst gesteld. 

Kwaliteit van afvalwater

Naast opvolging van het aantal vervuilingseenheden (VE), die gebruikt worden door de overheid voor het bepalen van de jaarlijkse afvalwaterheffing, wordt ook de kwaliteit van het geloosde afvalwater gemonitord door de milieudienst. 

Hierbij worden verschillende parameters in het afvalwater gecontroleerd door een externe geaccrediteerde organisatie. Deze resultaten worden afgetoetst ten opzichte van de wettelijk vastgelegde lozingsnormen en de nodige maatregelen worden genomen om de lozingsnormen te respecteren. Zo ondergaat het afvalwater van de tandartsactiviteiten, zowel op campus Sint-Rafaël als op campus Gasthuisberg, een voorzuivering met een amalgaamafscheider. 

Laatste aanpassing: 27 juni 2024