Wat is de impact van peniskanker op het fysiek functioneren?

Veranderingen bij het plassen

Bij een operatie na peniskanker kan de lengte van de penis veranderen. Bij sommige mannen zal het nog mogelijk zijn om rechtstaand te plassen, bij anderen zal het nodig zijn om zittend te plassen

Veel mannen krijgen, zelfs bij minder ingrijpende operaties, een sproeistraal of een zachte plasstraal. Indien je plasmoeilijkheden zou ondervinden die storend zijn, aarzel dan niet om deze met je arts te bespreken.

  • Het is vaak aangenamer om te gaan zitten tijdens het plassen, omdat dit het plassen vergemakkelijkt
  • Het gebruik van een plastuit kan handig zijn wanneer je last hebt van een sproeistraal

Lymfoedeem 

Kinesitherapeut Prof. Nele Devoogt legt uit wat een lymfoedeem na peniskanker inhoudt

Na de behandeling van peniskanker kan er een zwelling in de weefsels van de penis en/of het scrotum en/of de benen ontstaan. Dit wordt ook wel lymfoedeem genoemd en ontstaat als gevolg van de een ophoping van lymfevocht in de huid en het onderhuids weefsel. Dit kan leiden tot een gevoel van zwaarte, spanning van de huid of pijn. Het kan ook leiden tot beperkingen in bepaalde activiteiten, zoals minder goed kunnen stappen. 

Lymfoedeem wordt behandeld aan de hand van verschillende behandelmodaliteiten: compressietherapie (onder de vorm van compressiekledij, windels of pneumatische compressietherapie), oefenen en een goede huidzorg. Manuele lymfedrainage kan ook eventueel toegepast worden, maar zeker niet als enige behandelmodaliteit. Een pitting (of waterig) oedeem kan best eerst intensief behandeld worden, zodat het opgestapelde water maximaal afgevoerd wordt.

Een kinesitherapeut gespecialiseerd in het behandelen van lymfeoedeem kan je hierin begeleiden en meer uitleg geven. 

  • Draag overdag aangepaste compressiekledij, zoals compressiekousen en een compressiebroek. Om er zeker van te zijn dat je het materiaal gebruikt dat het meest geschikt is voor jou, kan je best contact opnemen met een bandagist ervaren in het behandelen van lymfoedeem: Centrum voor lymfoedeem
  • Laat je begeleiden door kinesitherapeuten die gespecialiseerd zijn in het behandelen van lymfoedeem: Centrum voor lymfoedeem
  • Meld eventuele veranderingen in de grootte of het gevoel van de penis/ scrotum/ benen aan je zorgverleners, zodat zij passende maatregelen kunnen nemen om het lymfoedeem te behandelen en op te volgen.
  • Veel wandelen heeft een gunstig effect op de bloedcirculatie waardoor oedeem afneemt. 

Lees meer over de behandeling van lymfeoedeem op deze pagina of in onze brochure: Lymfoedeem en behandeling (pdf)

Verminderde fysieke kracht en vermoeidheid

Na de behandeling kan je fysieke kracht en je uithoudingsvermogen verminderd zijn. Sommige mannen hebben moeite met lang rechtstaan of zitten door pijn of fysiek ongemak in de genitale zone. 

Het is heel normaal om tijdens en na de behandeling vermoeidheid te voelen. Het vraagt veel van je lichaam om met de ziekte om te gaan en een ingrijpende behandeling te ondergaan. De vermoeidheid kan nog enkele maanden na de behandeling blijven duren. Lees hier meer over Vermoeidheid en kanker.

  • Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen van de ingrijpende behandeling. Let op met het dragen of opheffen van zware objecten omdat dit de druk in het bekken kan verhogen
  • Tips om te blijven bewegen als je kanker hebt
  • Het kan helpen om je tijdens dit herstel te laten begeleiden door een kinesitherapeut
  • Aangepaste lichaamstraining en psychosociale begeleiding tijdens revalidatie in groep: KanActief 

Gevoelige huid en jeuk

Jeuk is een veelvoorkomende klacht bij peniskanker. Zowel in een voorstadium als na de behandeling. 

Radiotherapie kan de huid irriteren en dit kan tot 2-3 weken na de behandeling voorkomen. Het is aangeraden om het gebied dat bestraald werd bedekt te houden en beschermd van direct zonlicht. Het kan voorvallen dat de huid tijdelijk lichtjes donkerder is in het bestraald gebied.

  • Draag zacht ondergoed met zo weinig mogelijk naden. Ondergoed gemaakt uit een ruwer materiaal kunnen het litteken irriteren wat tot pijn kan leiden.
Laatste aanpassing: 12 november 2024