Experte aan het woord
Angst en onzekerheid
Het omgaan met een kankerdiagnose, de behandeling en het herstel zijn processen die jij en je partner samen doormaken. Voor jou als partner is de diagnose ook een onverwachte en ingrijpende gebeurtenis die veel onzekerheid met zich meebrengt. Het kan voelen alsof je leven van de ene op de andere dag veranderd is, en er is tijd nodig om te wennen aan een nieuwe realiteit waarin je partner, die vroeger gezond was, nu ziek is. Zowel jij als je partner moeten rouwen om het verlies van een gezond lichaam en de veranderingen die dit met zich meebrengt.
- Het kan helpen om samen met je partner naar consultaties te gaan zodat jullie samen de informatie van de arts doornemen en beslissingen maken. Duidelijke informatie over de evolutie van de ziekte en wat jullie mogen verwachten kan helpen om de onzekerheid te verminderen.
- Het is belangrijk om open communiceren over jullie gevoelens en zorgen, en samen zoeken naar manieren om het beste te maken van de situatie.
- Hulp van anderen, zoals familie of professionele hulpverleners, kan ook een groot verschil maken.
Rolverandering en het zorgen voor
Een groot deel van de zorg speelt zich af in de thuisomgeving en partners voelen zich vaak verantwoordelijk voor het welzijn van de persoon met kanker. Ze nemen vaak de rol van verzorger op en nemen extra huishoudelijke en praktische taken over, wat voor sommigen fysiek of emotioneel zwaar kan zijn. Dit kan een gevoel van ongelijkheid en ongemak veroorzaken, omdat je partner afhankelijker wordt.
- Bespreek deze veranderingen met je partner en kijk samen wat je partner nog wel kan doen. Open en eerlijke communicatie helpt om wederzijdse gevoelens van eenzaamheid en overbelasting te voorkomen.
- Partners durven soms niet openlijk te praten over de impact die de diagnose en behandeling op hun eigen leven heeft, uit angst om te klagen. Het blijft echter belangrijk om op een goed evenwicht te vinden tussen zorg en eigen interesses.
- Als de zorg te zwaar wordt, is het raadzaam om hulp te zoeken bij de huisarts of andere zorgverleners. De huisarts kan bijvoorbeeld doorverwijzen naar een maatschappelijk werker of psycholoog. Het zoeken van steun, zowel binnen de familie als van professionals, kan verlichting bieden en kan je helpen om voldoende energie te behouden om zowel voor je partner als voor jezelf te blijven zorgen.
Omgaan met veranderingen en emoties
Seksualiteit
Peniskanker heeft een grote impact op de seksualiteit binnen een relatie. Tijdens de diagnose- en behandelingsfase staat seksualiteit vaak minder op de voorgrond door de angst om je partner te verliezen. Het is dan ook normaal dat seksualiteit misschien niet je eerste prioriteit is in die periode. Na de behandeling hebben zowel jij als je partner tijd nodig om de gevolgen van de behandeling te aanvaarden en samen jullie intimiteit terug op te bouwen.
Het initiatief nemen voor seksuele activiteiten kan eng zijn vanwege angst om je partner pijn te doen, gevoelens van schuld of angst voor afwijzing. Vermoeidheid, angst en fysieke veranderingen kunnen seksuele intimiteit minder spontaan maken.
Je niet gezien of gehoord voelen
Als partner kun je je soms eenzaam en ongehoord voelen omdat de aandacht vooral naar je zieke partner gaat. Dit kan leiden tot gevoelens van boosheid en frustratie. Het is belangrijk dat je als partner ook steun en aandacht krijgt. Regelmatige gesprekken met vrienden, familie of professionele hulpverleners kunnen helpen om deze gevoelens te verminderen. Het delen van ervaringen en gevoelens met anderen kan verlichting bieden en helpen om beter om te gaan met de zorg en je eigen emoties.
Het is cruciaal dat je open communiceert, steun zoekt en zorgt voor je eigen welzijn. Dit helpt niet alleen jou maar ook je partner en de relatie in deze moeilijke tijd.
Blijf praten, zoek hulp als je het nodig hebt en vergeet niet om ook voor jezelf te zorgen.