Wat is de impact van peniskanker op het psychosociaal functioneren en welbevinden?

NOOD AAN STEUN EN EEN LUISTEREND OOR?

In het UZ Leuven kan je gratis begeleiding krijgen door een sociaal werker, pastoor, psycholoog of seksuoloog: Kanker: praat erover

De eerste weken na de diagnose zijn veel mensen een shock. Het is moeilijk te geloven wat er gebeurt en de onzekerheid over de toekomst kan zwaar wegen. In het begin zijn de meeste mannen vooral bezig met overleven en vaak is er pas na de behandeling ruimte om alles wat ze meegemaakt hebben te verwerken. Veel mannen worden geconfronteerd met vragen over de dood en de onzekerheid van hun toekomst. Vragen zoals “Hoeveel tijd heb ik nog?” en “Wat voor kwaliteit van leven kan ik verwachten?” kunnen vaak naar boven komen.

De behandeling kan een stevige impact hebben op je emotionele en sociale welzijn. Gevoelens zoals angst, depressie en stress zijn normale reacties na zo’n ingrijpende gebeurtenis. 

Na de behandeling hebben sommige mannen moeite de veranderingen in het uiterlijk van hun penis, wat voor sommige mannen kan leiden tot een verminderd zelfbeeld of lichaamsbeeld. Het is normaal dat je tijd nodig hebt om te rouwen om de veranderingen die je doorgemaakt hebt en om te wennen aan de nieuwe situatie na de behandeling. Dit proces verloopt voor iedereen anders, en het is belangrijk om jezelf de tijd en ruimte te geven om hier op je eigen manier mee om te gaan.

Sommige mannen voelen zich beschaamd wanneer het gaat om hun diagnose en behandeling, waardoor ze terughoudend zijn om hier openlijk over te praten met hun naasten. Dit kan komen doordat er over dit onderwerp nog weinig gesproken wordt. Het is echter belangrijk om te realiseren dat het normaal is om je gevoelens te uiten en om steun te zoeken bij de mensen om je heen. Door open te zijn over je ervaringen kun je de schaamte verminderen en jezelf de ruimte geven om ondersteuning te ontvangen tijdens deze uitdagende periode.

Patiënten getuigenis

“Ge zijt dus eerst vooral met de fysieke belemmering van, ge hebt wonden op plaatsen waar dat de seksualiteit lichamelijk het meest beleefd wordt. Ge moet aan uw lichaam wennen, uw partner moet aan uw lichaam wennen. En tussen uw twee oren moet ge ook dan een stap of meerdere stappen zetten. Dus dat is iets wat geleidelijk aan komt”

Deze psychologische uitdagingen kunnen verschillende aspecten van je leven beïnvloeden, zoals relaties, werk en dagelijkse activiteiten. Soms moeten mannen bepaalde activiteiten opgeven die ze voorheen konden doen, zoals sporten, wat een gevoel van verlies en frustratie kan veroorzaken. Toch kan deze periode ook leiden tot meer verbinding en een verdieping van je relaties bijvoorbeeld met je partner, kinderen of andere naasten doordat jullie samen door deze moeilijke tijd gaan. 

Het is belangrijk te weten dat je niet alleen staat in deze uitdagingen en dat er ondersteuning beschikbaar is om je te helpen bij het omgaan met de emotionele en fysieke impact van je ziekte. Counseling, psychotherapie, ondersteuningsgroepen en andere psychosociale interventies kunnen je veerkracht versterken en je helpen omgaan met de emotionele en sociale impact van peniskanker. Zowel jijzelf als je naasten kunnen hier baat bij hebben.

Experte aan het woord

Oncopsychologe Esther Vandenbosch over de psychologische impact van peniskanker

WAAR KAN IK LOTGENOTEN VINDEN?

Lotgenotenzoeker: Lotgenoten zijn mensen zoals jij. Vind jouw lotgenoot.

Patiëntenplatform zeldzame kankers: Peniskanker

Laatste aanpassing: 12 november 2024