Ernstige aanval
Een tonisch-clonische aanval is een ernstige aanval die je kunt herkennen aan:
- verlies van bewustzijn
- opspannen of schokken in de vier ledematen die langer dan 3 tot 5 minuten duren
Na dit soort aanval is de leerling vaak erg verward en vermoeid, zodat die de lessen niet meer kan volgen. Dat noemen we de postictale fase of postictale slaap.
In dat geval is het aangewezen om een arts te verwittigen. Die zal mee oordelen of de aanval echt voorbij is, of het kind geen complicaties heeft en of geen extra gevaar loopt. De arts kan ook beslissen of er medicatie moet worden toegediend.
Individueel behandelplan en noodmedicatie
Kinderen met een gekende en behandelde epilepsie die nog steeds ernstige tonisch-clonische aanvallen vertonen, krijgen een individueel behandelplan.
De arts schrijft dan noodmedicatie voor die kan toegediend worden bij een langdurige aanval: een aanval die niet kan gestopt worden binnen de 3 minuten.
De ouders van het kind krijgen hiervoor een informatiefiche met de naam van de medicatie, de dosis en de toedieningswijze (zie hieronder).
Het is belangrijk om ook op school deze noodmedicatie en de bijhorende informatiefiche ter beschikking te hebben. Maak ook goede afspraken over wie de medicatie op school kan toedienen. De toediening van de noodmedicatie zal steeds geattesteerd worden door de behandelende arts.
Als er een langdurige aanval optreedt (> 3 minuten) die niet vanzelf stopt en er is géén noodmedicatie ter beschikking, bel je 112.
Subtiele aanval
Bijvoorbeeld:
- Absence-aanval waarbij het kind enkele seconden staart en de hersenen geen nieuwe info inprenten
- Focale aanval waarbij het kind bijvoorbeeld langdurig een automatisme vertoont, ook smakkende mondbewegingen
In deze gevallen is acute medicatie meestal niet nodig.
Als een aanval toch langer duurt of anders verloopt dan aangegeven door de ouders, verwittig dan medisch personeel.
Bekwame helper
Binnenkort zullen scholen een beroep kunnen doen op een bekwame helper binnen hun team.
Dat is iemand die zelf geen verpleegkundige is, maar in het kader van het beroep of vrijwilligerswerk toch een of meerdere verpleegkundige handelingen mag verrichten.