Kader en beleid inzake duurzaamheid bij aankopen

De Wet Overheidsopdrachten en het daaropvolgende uitvoeringsbesluit bepalen de procedures en richtlijnen die overheidsinstellingen moeten volgen bij het aankopen van goederen, diensten en werken van particuliere bedrijven en heeft tot doel transparantie, gelijke behandeling, mededinging en efficiëntie te waarborgen bij het verstrekken van overheidsopdrachten.   

In België, zoals in de meeste Europese landen, worden universiteiten (en daardoor ook de Universitaire Ziekenhuizen) gecategoriseerd als openbare aankopers. Dit impliceert dat de aankopen vallen onder de wetgeving ‘Overheidsopdrachten’ en dat universiteiten en universitaire ziekenhuizen de plicht hebben om mensenrechten te promoten in hun aankoopactiviteiten.  

Bij duurzame overheidsopdrachten, worden duurzaamheidscriteria geïntegreerd in het selectieproces van mogelijke leveranciers:  

  • Ecologische aspecten  
  • Sociale aspecten  
  • Ethische aspecten  

Reeds in een aantal aanbestedingsdossiers van UZ Leuven werden duurzaamheidscriteria opgenomen in het lastenboek. In 2025 werd het thema ‘duurzaam aankopen’ opgenomen in het overkoepelend duurzaamheidsbeleid van UZ Leuven en werd een visie, ambitie en actieplan uitgewerkt voor de periode 2025-2030.

Laatste aanpassing: 18 februari 2025