Plexus
Het Algemeen ziekenhuis Diest, het Regionaal ziekenhuis Heilig Hart Leuven, het Regionaal ziekenhuis Heilig Hart Tienen en het Universitair Ziekenhuis Leuven zijn sinds eind 2019 verenigd in het Plexus ziekenhuisnetwerk Oost-Vlaams-Brabant. Sinds 1 januari 2020 is het netwerk formeel door de Vlaamse overheid erkend als locoregionaal klinisch ziekenhuisnetwerk.
De Plexus-ziekenhuizen kennen een lange traditie van samenwerking en er zijn al lange tijd heel wat bilaterale of meerpartijenovereenkomsten die samenwerking regelen. Er zijn verwijs- en terugverwijsafspraken, maar ook afspraken over uitwisseling van expertise of samenwerking op het vlak van medisch-technische diensten en ondersteunende dienstverlening. Een regionaal zorgstrategisch plan werd uitgewerkt en zal de leidraad zijn voor verdere verdieping van de samenwerking in de komende jaren.
Plexus wil een bijdrage leveren aan de noodzakelijke transities in het Belgische gezondheidszorgsysteem. Zo zal het ziekenhuisnetwerk meewerken aan de evolutie naar meer geïntegreerde zorg, blijvende innovatie en verdere ambulantisering, en dit in intense afstemming met de eerste lijn en de geestelijke gezondheidszorg. Bovendien zal ook ingezet worden op verdere digitalisering en meer aandacht voor preventie.
Binnen Plexus is er een samenaankoopinitiatief “Plexus Samenaankoop” waarbij de ziekenhuisaankopen op de diverse domeinen gecoördineerd en op elkaar afgestemd worden. Dit resulteert onder andere in gemeenschappelijke aanbestedingsdossiers. UZ Leuven kan binnen Plexus samenaankoop hierdoor ook bij de andere ziekenhuizen een impact genereren op het vlak van duurzaamheid.
Project Ketenzorg
Universiteiten (en Universitaire ziekenhuizen) staan wereldwijd steeds meer onder druk om aandacht te besteden aan mensenrechten. Het gaat dan niet enkel over mensenrechten in onderwijs en onderzoek, maar ook over hoe universiteiten via hun bedrijfsvoering een impact hebben op mensenrechten. In de universitaire toeleveringsketens van goederen en diensten kunnen immers risico’s ontstaan op het vlak van mensenrechten.
Volgend op een pilootproject “Ketenzorg aan de universiteit” (2019-2022) werd er eind 2021 een werkgroep Ketenzorg opgericht.
In dit project werden 9 kritische toeleveringsketens bepaald die prioritair zijn in kader van mensenrechten en waarmee in eerste instantie aan de slag gegaan zal worden. In een volgende fase zullen de leerpunten hieruit vertaald worden naar clausules rond ethische aspecten die in lastenboeken opgenomen kunnen worden.
Vanuit UZ Leuven dient de oefening gemaakt te worden welke de leveranciers zijn met de grootste impact waar we prioritair mee aan de slag willen gaan op vlak van verduurzamen van onze aankopen en hoe de leerpunten uit het traject Ketenzorg geïntegreerd kunnen worden in de dossiers van UZ Leuven.