Kader en beleid inzake duurzame infrastructuur

In 2003 werd het Masterplan Health Sciences campus 1.0 opgesteld voor campus Gasthuisberg. In het masterplan werden een aantal beleidskeuzes samengebracht met betrekking tot de verdere ontwikkeling van deze site. Toen al was duurzaamheid een belangrijke bouwsteen voor dit masterplan door de verankering van drie principes: (1) intensief ruimtegebruik/stedelijke verdichting - (2) duurzaamheid - (3) milieuverantwoord verder bouwen. Het recente Masterplan Health Sciences campus 2.0 bouwt hierop voort en legt bijkomende accenten. 

De principes van Masterplan Health Sciences campus 1.0

Intensief ruimtegebruik/stedelijke verdichting

Het efficiënt gebruiken van de reeds benutte ruimte in plaats van het aansnijden van nog beschikbare open ruimte staat centraal. Door concentratie van de infrastructuur binnen de ringweg op campus Gasthuisberg, kunnen de omliggende open gebieden gevrijwaard worden en vormen ze de groene buffer rond de verdichte kern. Bovendien wordt er maximaal ingezet op het optimaal gebruiken van ruimtes, vermijden van leegstand en herbestemmingen van ruimtes binnen het ziekenhuis.  

Duurzaamheid

De draagstructuur en schil van de gebouwen moet zo ontworpen worden om te kunnen garanderen dat het gebouw lang meegaat, waardoor slopen van gebouwen niet nodig is. Bovendien moeten gebouwen flexibel kunnen gebruikt worden in de loop van de tijd.  Uiteraard speelt ook de energie-efficiëntie van een gebouw, de installaties en toestellen een belangrijke rol. Dit wordt behandeld binnen het thema ‘energie en klimaat’ en het bijhorende masterplan energie. Bovendien betreft ‘Duurzame infrastructuur’ ook het voorzien van duurzame installaties/technieken (naast hun energie-efficiëntie), bijvoorbeeld het ontwerpen van infrastructuur op een zodanige manier dat technieken beperkt kunnen worden (bijvoorbeeld zonwering in plaats van koelinstallaties in kader van oververhitting). 

Milieuverantwoord verder bouwen

Aandacht voor het beperken van de milieulast die het bouwen en gebruik van infrastructuur met zich meebrengt, waaronder beperken van energieverbruik, beperken van materiaalverbruik en afvalproductie en integratie van groen- en watersystemen. 

Bijkomende accenten in Masterplan Health Sciences campus 2.0

Het recente Masterplan Health Sciences campus 2.0 bouwt voort op de drie bovenstaande principes en legt bijkomende accenten. Zo werd bij de herziening van het masterplan energie beslist om nieuwe gebouwen fossielvrij te verwarmen. 

Deze krachtlijnen zijn tot op vandaag de gids voor het maken van keuzes in de verdere ontwikkeling van de campus Gasthuisberg en kunnen doorgetrokken worden naar campus Pellenberg. 

Laatste aanpassing: 27 juni 2024