De Vlaamse regering heeft aan de Vervoer Regio Leuven een modal split 60/40 (60% niet duurzame verplaatsingen / 40% duurzame verplaatsingen) tegen 2030 opgelegd. De stad Leuven is ambitieuzer en wenst een modal split te behalen van 50/50 tegen 2030 en 40/60 tegen 2035. In stedelijke gebieden moet er naar een hogere duurzame modal split worden gestreefd dan in landelijke gebieden.
Aangezien UZ Leuven, met name campus Gasthuisberg, een belangrijke impact heeft op het Leuvense mobiliteitsverhaal, dient verder uitgewerkt te worden op welke manier UZ Leuven een bijdrage kan leveren aan deze doelstellingen op vlak van modal split.
Inzetten op duurzame mobiliteit is een cruciaal gegeven om de klimaatimpact van de mobiliteit terug te dringen en elke werknemer, patiënt en bezoeker op een vlotte en veilige manier van en naar de verschillende campussen te laten bewegen.
UZ Leuven heeft de ambitie om invulling te geven aan de transitie naar een efficiënte en duurzame mobiliteit met het oog op emissiereductie, een betere gezondheid, een veiligere en meer kwaliteitsvolle leefomgeving en een verzekerde multimodale bereikbaarheid.
Dit vertrekt vanuit een drieledige aanpak: verminderen (bijvoorbeeld kortere niet-duurzame verplaatsingen), verschuiven (naar duurzame modi) en verschonen (emissievrije voertuigen).
Bovendien wordt het STOP-principe actief gefaciliteerd en gestimuleerd: de eerste focus op stappers en trappers, dan op openbaar en deelvervoer, dan op privaat wegverkeer. Basisvereiste hierbij is dat de verplaatsingen steeds op een veilige manier kunnen verlopen.
Deze principes werden in september 2023 onderschreven binnen de engagementen die UZ Leuven nam in kader van het Leuvens Klimaatcontract.
Mobiliteitsbeleid
Het mobiliteitsbeleid van UZ Leuven is momenteel in voorbereiding. Belangrijke aandachtspunten en ambities die hierin naar voren zullen komen zijn:
- Doelstellingen modal split, klimaatimpact en (verkeers)veiligheid
- Faciliteren van het STOP-principe
- Parkeerbeleid en verkeersproblematieken
- Masterplan Health Sciences campus Gasthuisberg 2.0
Dit mobiliteitsbeleid zal de kapstok vormen om actieplannen, doelstellingen en eventuele investeringen de komende jaren verder vorm te geven. Bovendien zullen ook het wettelijk kader en reeds genomen engagementen in het mobiliteitsbeleid meegenomen worden.