Geïnformeerde toestemming
-
Op deze pagina vindt u meer informatie over uw verblijf en de geïnformeerde toestemming voor noodzakelijke procedures. Het is belangrijk dat u hiervan op de hoogte bent.
-
Soms zal de hoogdringendheid van de situatie niet toelaten om ingrijpende interventies (bv. een dringende ingreep) op voorhand met u te bespreken. Dan zal de arts in eer en geweten handelen in het belang van de patiënt. Uiteraard zal nadien alle noodzakelijke informatie gegeven worden.
-
Wij gaan er vanuit dat u via deze weg hierover voldoende geïnformeerd wordt.
Hebt u nog vragen? Stel ze dan ook zeker aan een van de zorgverleners.
Welkom op onze afdeling
Heb je vragen?
-
De verpleegkundigen, artsen, sociaal werkers en andere zorgmedewerkers op de afdeling staan voor je klaar. Aarzel niet om hen aan te spreken.
Contact
-
Hoofdverpleegkundige: Luc Romont
-
Verpleegkundigen: +32 16 34 87 70 (dag en nacht bereikbaar)
Adres
Ligging en bereikbaarheid
Parkeren
-
De aangewezen parking voor deze afdeling is parking Oost.
Bezoek voor patiënten van 0 t.e.m. 15 jaar
-
Op deze kritieke afdeling ligt de focus op de gespecialiseerde zorg voor uw kind, en zijn er vaste bezoekmomenten voor ouders, broer(s) en zus(sen) en andere familieleden.
-
Voor ouders:
- tussen 7.45 en 8 uur: kort bezoek voor ouders die dat wensen (bijvoorbeeld door werk- of andere omstandigheden)
- tussen 11 en 14 uur
- tussen 16 en 20 uur
-
Voor broers en zussen: zij kunnen op bezoek komen op afspraak in samenspraak met de verpleegkundige. Zo kunnen we het bezoek voorbereiden en zorgen we ervoor dat broer of zus met voldoende aandacht begeleid worden.
-
Voor andere bezoekers (naaste familie, max. 4 personen):
- tussen 13.45 en 14 uur
- tussen 19.45 en 20 uur
-
Wacht telkens in de wachtruimte tot u binnengelaten wordt op de afgesproken momenten.
Bezoek voor volwassen patiënten (16 jaar en ouder)
-
Bezoek is elke dag mogelijk op vaste tijdstippen:
- van 14 tot 14.30 uur
- van 19 tot 19.30 uur
-
In principe is bezoek van familie beperkt tot twee bezoekmomenten per dag.
Kom met maximaal twee bezoekers per patiënt tegelijkertijd. -
Kinderen jonger dan 12 jaar komen niet op bezoek.
- In uitzonderlijke gevallen is bezoek van kinderen wenselijk en wordt dit ook toegestaan. Dit kan na overleg met de hoofdverpleegkundige.
-
Alle uitzonderingen op de standaard bezoekmomenten kunnen aangevraagd en besproken worden met de hoofdverpleegkundige van de dienst en/of supervisor van de afdeling.
-
Wacht telkens in de wachtruimte tot u binnengelaten wordt op de afgesproken momenten.
Wachtruimte
Overnachten in het ziekenhuis
24 uur op 24 bij uw kind verblijven is op deze afdeling niet mogelijk. Het ziekenhuis biedt wel een aantal kamers aan waar u als ouder kunt verblijven of zich even kunt afzonderen tussen de bezoekmomenten door (familieverblijf). Als ouder kunt u overdag ook gebruikmaken van de ouderlounge (niveau 1) en de wachtruimte. Voor meer informatie hierover kunt u terecht bij de verpleegkundige.
Bij een acute opname of onstabiele situatie, kunt u als ouder(s) wel in de buurt van de afdeling overnachten.
Hoe ziet de kamer eruit?
Op intensieve zorg 7 wordt de gezondheidstoestand van elke patiënt voortdurend en nauwlettend bewaakt door verpleegkundigen en artsen.
Daarom is er een hele technische opstelling opgebouwd rond het bed van de patiënt.
Op deze afdeling kunnen jongens en meisjes (of mannen en vrouwen) op dezelfde kamer verzorgd worden. Er is ook geen onderscheid tussen een- en tweepersoonskamers. De eenpersoonskamers worden in de eerste plaats gebruikt voor patiënten die in isolatie moeten verzorgd worden.
Hoe en van wie krijgt u informatie?
Eerste aanspreekpunt: de verpleegkundige
De verpleegkundige die voor uw kind of uw naaste zorgt, is uw eerste aanspreekpunt bij vragen over de medische toestand of evolutie van de patiënt.
Het behandelende team houdt u als ouder (of als patiënt) zo goed mogelijk op de hoogte over geplande en/of bijkomende onderzoeken en operaties. Het kan gebeuren dat de zorgverleners met spoed moeten ingrijpen, en dat de situatie dan niet toelaat om dit vooraf met u te bespreken. In dat geval zal de arts in eer en geweten handelen in het belang van het kind. Nadien wordt uiteraard de nodige informatie gegeven.
Informatie via telefoon
Naast de bezoekmomenten, kunt u als ouder (of naaste van een volwassen patiënt) dag en nacht bellen (+32 16 34 87 70) voor informatie over de gezondheidstoestand van de patiënt. Het is mogelijk dat we u op drukke momenten vragen op een ander tijdstip terug te bellen (bijvoorbeeld rond etenstijd, als de verpleegkundige die voor de patiënt zorgt de handen niet vrij heeft).
Gesprek met de arts
Als ouder of naaste heeft u ongetwijfeld veel vragen over de medische toestand van de patieënt en hoe die zal evolueren. Aarzel niet om deze vragen te stellen. Vaak zal een arts bij u langskomen voor een gesprek. U mag uiteraard ook steeds zelf vragen naar een gesprek met de behandelende arts.
We proberen u steeds zo duidelijk en transparant mogelijk te informeren. Wanneer er zich belangrijke wijzigingen in de toestand van uw kind of naaste voordoen buiten de bezoekmomenten, dan worden deze steeds telefonisch met u besproken.
Naar een niet-intensieve afdeling
Na het ontslag op intensieve zorg 7, volgt een verblijf op een niet-intensieve hospitalisatieafdeling voor verder herstel. Voor kinderen jonger dan 16 jaar is dat een afdeling in het kinderziekenhuis.
Team
Artsen
Een arts-intensivist staat, in nauw overleg met de verwijzende artsen, in voor de behandeling en opvolging van uw kind. Op onze afdeling is steeds een arts aanwezig, samen met meerdere specialisten in opleiding (ASO's).
Op de afdeling intensieve zorg 7 kunt u een beroep doen op prof. dr. Vlasselaers, dr. Desmet en dr. Huynen.
Zorgteam
Sociaal werker
Zorgen en onzekerheden over de opname op een intensieve zorgafdeling, maar ook sociale of familiale vragen kunt u bespreken met de sociaal werker. Soms zijn er praktische en administratieve vragen waarin de sociaal werker u kan adviseren. Vraag ernaar via de verpleegkundige.
Psycholoog
Sterke emoties zijn heel normaal bij een opname van uw kind op intensieve zorg. De psycholoog is verbonden aan enkele specifieke zorgprogramma's en komt regelmatig langs op de afdeling. Ook daarnaast kunt u een beroep doen op psychologische ondersteuning. Vraag ernaar via de verpleegkundige.
Pastor
U kunt bij een pastor terecht voor een ondersteunend gesprek, al dan niet binnen het kader van uw religie.