Recover & Recycle: UZ Leuven zet in op duurzaam afvalbeheer

De dagelijkse werking van de zorg- en welzijnssector zorgt voor een hoge consumptie van materialen. Een groot deel van deze materialen kan niet hergebruikt worden en eindigt dus als afval. UZ Leuven zet sterk in op het correct sorteren van afval zodat zoveel mogelijk afval gerecycleerd kan worden.

Op het intranet vinden de medewerkers handige hulpmiddelen zoals de Sorteergids, het Afvalalfabet en posters die het correct sorteren van afval vergemakkelijken. Bovendien kunnen medewerkers ook steeds de dienst preventie en milieu contacteren bij vragen of nood aan ondersteuning.  

Evolutie afvalproductie en conclusies 

Met een productie van ongeveer 2.000 ton afval per jaar is het niet-risicohoudend medisch afval (NRMA) de grootste afvalstroom voor UZ Leuven.

Dit zijn de afvalstoffen die geen risico inhouden voor milieu en gezondheid, maar zonder bijkomende behandeling of specifieke uitsortering ook niet gerecycleerd kunnen worden. Deze afvalfractie wordt na ophaling bij UZ Leuven verbrand. Daarom is het belangrijk om deze afvalfractie zoveel mogelijk te beperken. Dit kan enkel door enerzijds het afval aan de bron goed te sorteren en anderzijds in te zetten op projecten en initiatieven die recyclage en hergebruik van materialen bevorderen. Bovendien is het belangrijk om in gesprek te gaan met de leveranciers zodat er ingezet kan worden op reductie van verpakkingen en verbruik van materiaal zodat er zo weinig mogelijk aangekochte materialen uiteindelijk in het afval terechtkomen. Uit de grafiek blijkt dat door de geleverde inspanningen rond sorteren en hergebruik/recyclage het NRMA op 8 jaar tijd (2015-2023) met maar liefst 20% daalde.  

Een tweede belangrijke afvalfractie is het risicohoudend medisch afval (RMA). Dit zijn afvalstoffen die een bijzonder risico inhouden doordat ze een microbiologische of virale besmetting, een vergiftiging of een verwonding met zich kunnen meebrengen, of afvalstoffen die om ethische redenen een bijzondere behandeling vereisen. Wegens het bijzonder risico van deze afvalstoffen worden ze verpakt in zware en dure verpakkingsmaterialen. Deze afvalstoffen worden, tezamen met de verpakkingsmaterialen waarin ze afgevoerd worden, na ophaling bij UZ Leuven verbrand bij hoge temperatuur en hebben daardoor een erg hoge milieubelasting. De totale hoeveelheid RMA daalde de afgelopen 3 jaar (2020-2023) met 15%. Dit is vooral te wijten aan de inspanningen rond het beter sorteren van afval. Bovendien geven de cijfers van 2020 een vertekend beeld, gezien er door de covid-crisis in dat jaar extra veel afval geproduceerd werd.

Door in te zetten op het sorteren van afval, stijgt de jaarlijkse afvalhoeveelheid van een aantal afvalfracties die wel gerecycleerd kunnen worden. De belangrijkste recycleerbare afvalstromen zijn: 

  • PMD (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons) steeg de afgelopen 3 jaren van 23 ton naar 35 ton (+ 52%). Er wordt verwacht dat dit de komende jaren nog meer kan toenemen door het afval beter te sorteren. 
  • Papier en karton steeg de afgelopen 3 jaren van 438 naar 491 ton (+ 12%). 
  • Voedselresten stegen de afgelopen 3 jaren van 75 ton naar 282 (+ 250%) door de installatie van een inzameltank voor voedselresten ter hoogte van de centrale keuken in het najaar van 2023. Deze stijging is te verklaren door een betere sortering van de voedselresten en het extra gebruik van water als transportmiddel in de installatie. Deze voedselresten worden na ophaling bij UZ Leuven verwerkt in een vergistingsinstallatie. Op deze manier ontstaan groene energie en meststoffen. 

Ook binnen de zorgsector worden initiatieven genomen om het sorteren en recycleren van afval te optimaliseren. UZ Leuven werkt actief aan dergelijke initiatieven mee om niet enkel in het eigen ziekenhuis maar ook bij organisaties optimalisatie te kunnen realiseren. Zo werd in 2021 binnen het project ‘PMD+’ samen met Fost Plus en andere ziekenhuizen verduidelijkt welke verpakkingsmaterialen in de zorgsector in de PMD-afvalfractie terecht mogen komen. 

Laatste aanpassing: 17 december 2024