Enkele casussen
Julia
Julia (32 jaar) is behandeld voor darmkanker. Gelukkig was ze er snel bij, kon de tumor operatief helemaal verwijderd worden en kreeg ze een nabehandeling ter preventie. Volgens de arts is ze nu genezen. Er wordt haar gevraagd 6-maandelijks op controle te komen. Julia voelt zich onrustig terwijl ze zich opgelucht zou moeten voelen. De onrust is zelfs toegenomen na de behandeling. Hoe kan dit?
Julia voelt zich niet goed in haar vel. Ze zou de draad terug moeten oppikken maar dit lukt niet. Ze wil terug normaal functioneren op het werk, maar voelt dat ze het normale tempo niet kan volgen. Ze is moe. Vanuit haar omgeving lijkt hiervoor weinig begrip te komen. Ze wil niet uitvallen. Ze wil optimistisch zijn. Waarom lukt dit niet?
Eric
Na zijn operatie aan leverkanker is Eric niet meer de oude. De operatie is goed verlopen. De artsen hebben hem verzekerd dat de tumor weg is. Hij is genezen. Lichamelijk is hij terug de oude, maar emotioneel herkent hij zichzelf niet meer. Voor zijn ziekte leefde hij voor zijn werk. Hij hield van de flexibiliteit en afwisseling die zijn job hem bood, geen 9 tot 5 – job voor hem. Nu lijkt zijn zelfvertrouwen weg te zijn. Hij heeft het gevoel het niet meer aan te kunnen. Of wil hij het niet meer aankunnen? Hij voelt zich uitgeput en zou op elk moment in tranen kunnen uitbarsten. Wat is er toch aan de hand met hem? Hij is toch genezen?
Brochures
-
PDFGids na het afronden van een oncologische behandelingPDF - 577.25 Kb